Centrul Japoniei era traversat duminică de taifunul Trami, care a rănit zeci de persoane, mai ales pe insulele din sudul arhipelagului, şi ameninţă să provoace inundaţii şi alunecări de teren, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uraganul tropical a antrenat deja perturbări puternice în transporturi, în vestul Japoniei, iar peste 1.000 de zboruri au fost anulate din cauza închiderii aeroportului din Kansai, în apropiere de Osaka.

În apropiere de această aglomeraţie, a treia cea mai mare din ţară, urma să atingă taifunul teritoriul japonez, după care să se îndrepte către nord-estul arhipelagului. El este însoţit de rafale de vânt de până la 216 kilometri pe oră.

Autorităţile au anunţat 46 de răniţi uşor pe Insula Okinava (sud-vest), prima afectată, sâmbătă, de Trami, şi zece la Kagoshima, în sudul Insulei Kyushu (sud-vest).

Guvernul a sfâtuit 1,5 milioane de persoane să evacueze, potrivit postului public NHK. O jumătate de milion de case de pe Okinawa şi Kyushu erau private de electricitate.

În timp ce taifunul înainta către est, autorităţile feroviare au luat decizia rară de a anula serviciile feroviare, seara, la Tokyo, a cărui reţea este una dintre cele mai frecventate din lume, îndemnând utilizatorii să rămână în locuri la adăpost.

Al 24-lea taifun din acest an în Asia, Trami nu va lovi în mod direct capitala, însă rafale de vânt şi precipitaţii intense erau aşteptate în oraş duminică seara.

Agenţia meteorologică japoneză a avertizat că furtuna ar putea să antrenere alunecări de teren şi inundaţii, dar şi episoade de descărcări electrice şi tornade în toată ţara.

În oraşul Kochi, pe Insula Shikoku (sud), rafale de vânt au smult acoperişuri ale unor case.

”Am auzit bubuituri puternice, care m-au trezit”, a declarat pentru NHK un locuitor din Kochi.

Un taifun anterior, Jebi, al 21-lea din acest an în regiune, a ucis peste zece persoane, la începutul lui septembrie, în vestul arhipelagului, a provocat diverse pagube materiale şia paralizat aeroportul din Osaka, construit pe o insulă artificială, ale cărui piste au fost acoperite de apă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.