Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie de Guvernul turc după tentativa eşuată de lovitură de stat de săptămâna trecută, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eliminarea din sistem a celor consideraţi neloiali preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost extinsă marţi, pentru a include profesori, decani universitari şi chiar jurnalişti.

În total, 15.200 de cadre didactice au fost demise, 1.577 de decani universitari au primit ordin să demisioneze, 8.777 de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost suspendaţi, la fel ca şi 1.500 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi 257 de angajaţi din biroul premierului.

Mau mult, 24 de posturi de radio şi televiziune acuzate de legături cu Gulen au rămas fără licenţă.

Toate aceste decizii au alarmat ONU, care a cerut Turciei să respecte statul de drept şi drepturile omului.

Potrivit Guvernului, aceştia sunt aliaţi ai clericului de opoziţie Fethullah Gulen, pe care îl acuză că se află în spatele tentativei de puci.

Premierul Binali Yildirim susţine că acesta conduce o “organizaţie teroristă”. “Îi vom smulge din rădăcini”, a spus el în parlament.

Turcia exercită presiuni asupra Statelor Unite să îl extreădeze pe Gulen, iar această chestiune a fost evocată în cursul unei discuţii telefonice între preşedintele american Barack Obama şi preşedintele Erdogan, ce a avuut loc marţi.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că decizia privind o eventuală extrădare va fi luată în baza tratatului dintre cele două ţări.

În replică, un purtător de cuvânt al Guvernului turc a sugerat că Statele Unite ar trebui să îl extrădeze pe cleric “pe baza suspiciunilor”, în loc să ceară dovezi factuale.

“Există o suspiciune foarte puternică, privind implicarea *lui Gulen – n.r.) în tentativa de lovitură de stat. Deci acesta este un motiv suficient”, a spus purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin.

Pe de altă parte, Gulen a descris drept “ridicolă” acuzaţia că s-ar afla în spatele puciului. “Cer Guvernului Statelor Unite să respingă orice efort de abuz vizând procesul de extrădare pentru lansarea de răzbunări politice”, a spus el într-un comunicat.

Pentagonul a anunţat marţi că au avut loc discuţii între secretarul apărării Ash Carter şi omologul său turc, privind baza aeriană Incirlik, din sudul Turciei.

Baza, care este folosită de coaliţia americană anti-ISIS, nu are energie electrică de la tentativa de stat.

Potrivit bilanţului oficial, lovitura de stat de vineri s-a soldat cu 232 de morţi şi 1.541 de răniţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.