Cel puţin 4.000 de persoane au fost reţinute în Caşmirul indian de la revocarea autonomiei acestui teritoriu de către New Delhi, în urmă cu două săptămâni, din cauza unor temeri cu privire la manifestaţii, au declarat surse guvernamentale pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ele au fost arestate în virtutea legii securităţii publice, a precizat pentru AFP un magistrat, sub protecţia anonimatului. Această lege controversată permite autorităţilor să încarcereze o persoană -până la doi ani de zile - fără să formuleze acuzaţii şi fără proces.

În acest teritoriu - revendicat de asemenea de Pakistan -, tensiunile rămân puternice de la 5 august, data la care India a revocat autonomia constituţională a părţii Caşmirului pe care o controlează.

”Majoritatea (persoanelor reţinute) a fost evacuată cu avionul din Caşmir, pentru că închisorile nu mai au capacitate”, a precizat magistratul, adăugând că a recurs la un telefon prin satelit care i-a fost atribuit, pentru a colecta date de la colegii săi din întregul teritoriu.

Un embargo total impus comunicaţiilor şi restricţii puternice de circulaţie au fost impuse de către autorităţile indiene cu o zi înaintea anunţării, la 5 august, a revocării articolului 370 al Constituţiei, care conferea acest statut de autonomie specială regiunii himalayene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.