Cel puţin 36 de persoane au murit şi peste 85 au fost rănite când un tren de pasageri care transporta peste 350 de persoane s-a ciocnit cu un tren de marfă, marţi seară, cu puţin înainte de miezul nopţii, în Tempi, în centrul Greciei, în apropiere de oraşul Larissa, a anunţat serviciul de pompieri grec, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Preşedinta Greciei şi-a întrerupt vizita în Republica Moldova, în urma accidentului de tren din ţara sa

UPDATE:  Cel puţin 36 de persoane au murit şi 85 sunt rănite, în urma celui mai grav accident feroviar din ultimele decenii petrecut în Grecia, potrivit celui mai recent bilanţ, citat de Reuters.

Ciocnirea celor două trenuri a fost urmată de o explozie şi apoi de un incendiu puternic. Cele două trenuri circulau pe aceeaşi cale ferată când s-au ciocnit unul de celălalt, în apropiere de Larissa.

Din cei 85 de răniţi, 66 au fost internaţi în spital, iar şase se află la terapie intensivă.

Accidentul a avut loc în momentul în care trenul de pasageri a ieşit dintr-un tunel. Vagoanele deraiate, grav avariate, cu geamuri sparte, precum şi coloane groase de fum încă puteau fi văzute miercuri dimineaţă la faţa locului, unde salvatorii căutau încă supravieţuitori.

Aproximativ 250 de pasageri dintr-un total de 350 au fost evacuaţi în siguranţă la Salonic cu autobuze.

"Prioritatea noastră acum este tratarea răniţilor, căutarea şi găsirea persoanelor dispărute printre dărâmături şi oferirea de sprijin psihologic rudelor victimelor de către psihologi care se îndreaptă spre oraşul Larissa", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou.

Există o anchetă în curs de desfăşurare pentru a afla ce a cauzat accidentul, a declarat pentru Reuters un oficial al Hellenic Train, sub rezerva anonimatului.

Poliţia l-a reţinut temporar pe şeful de gară din Larissa şi a convocat martori pentru interogatoriu, a precizat televiziunea publică ERT.

Trenul de marfă se deplasa de la Salonic la Larissa, în timp ce trenul de pasageri plecase din Atena în jurul orei locale 19.30. Pompierii au declarat că au fost informaţi despre accident cu puţin timp înainte de miezul nopţii.

În 1972, 19 persoane au fost ucise după ce două trenuri s-au ciocnit frontal în afara oraşului Larissa.

Sistemul feroviar îmbătrânit al Greciei are nevoie de modernizare, multe trenuri circulând pe şine unice, iar sistemele de semnalizare şi de control automat nu au fost încă instalate în multe zone, notează Reuters.

Grecia a vândut operatorul feroviar TRAINOSE către Ferrovie dello Stato Italiane din Italia în 2017, ca parte a programului său internaţional de salvare economică, şi se aştepta ca sute de milioane de euro să fie investite în infrastructura feroviară în anii următori. Potrivit site-ului companiei italiene, aceasta este principalul furnizor de transport feroviar pentru pasageri şi marfă din Grecia şi asigură 342 de rute de pasageri şi comerciale pe zi.

UPDATE: Cel mai recent bilanţ anunţat de autorităţi arată că cel puţin 32 de persoane au murit şi 85 au fost rănite în urma accidentului, Cauza acestuia nu a fost încă stabilită. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Echipele de salvare caută cu disperare supravieţuitori. 

 

 

 

"Tocmai am auzit o bubuitură... vagonul (trenului) a început să se învârtă, înainte de a sfârşi într-o parte când am reuşit să ieşim", a declarat un pasager pentru postul public de televiziune grec ERT.

FOTO - Twitter
FOTO - Twitter

"Au fost 10 secunde de coşmar cu foc, nu puteai vedea mare lucru din cauza fumului", a declarat un alt pasager.

Eforturile de recuperare sunt în curs de desfăşurare, iar bilanţul victimelor este aşteptat să crească, a declarat serviciul de pompieri grec.

Trenurile călătoreau dinspre capitala Atena spre Salonic, un oraş grecesc renumit pentru festivalurile sale şi viaţa culturală vibrantă. Coliziunea a avut loc după un carnaval naţional în weekend, care s-a încheiat luni cu o sărbătoare publică.

Imaginile difuzate de televiziunea publică de stat ERT din Grecia au arătat coloane de fum gros care se revărsau din vagoanele răsturnate şi cozi lungi de vehicule de salvare lângă ele.

Salvatorii cu torţe căutau supravieţuitori în vagoane, în timp ce paramedicii conduceau pasagerii şocaţi de la locul accidentului.

FOTO - Twitter
FOTO - Twitter

Imaginile au arătat, de asemenea, unii pasageri supravieţuitori sosind în Salonic.

Într-un briefing televizat, purtătorul de cuvânt al pompierilor greci, Vassilis Varthakogiannis, a declarat că trenul de pasageri a transportat 350 de persoane.

Cel puţin 150 de pompieri cu 17 vehicule şi 40 de ambulanţe sunt implicaţi în operaţiunea de salvare, a adăugat Varthakogiannis.

FOTO - Twitter
FOTO - Twitter

Compania feroviară elenă, Hellenic Train, a precizat, într-un comunicat de presă, că a avut loc "o coliziune frontală între două trenuri: un tren de marfă şi trenul IC 62 care plecase din Atena spre Salonic".

Autorităţile au precizat că încă nu este clar ce a dus la coliziune.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.