Fundaţia Umanitară din Gaza (GHF), organizaţie susţinută de SUA şi Israel, a anunţat miercuri că cel puţin 20 de persoane au murit la un punct de distribuire a ajutoarelor din sudul teritoriului palestinian, la Khan Younis, acuzând indivizi înarmaţi că au provocat „o îmbulzeală”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Conform informaţiilor de care dispunem, 19 dintre victime au fost călcate în picioare şi o altă persoană a fost înjunghiată într-o înghesuială haotică şi periculoasă provocată de agitatori din mulţime”, a precizat într-un comunicat această organizaţie privată susţinută de Statele Unite şi Israel.

„Avem motive credibile să credem că elemente din mulţime - înarmate şi afiliate Hamas - au pus la cale în mod deliberat tulburările", a declarat GHF.

Hamas nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii au declarat pentru Reuters că 21 de persoane au murit sufocate la faţa locului. Un medic a declarat că o mulţime de oameni au fost înghesuiţi într-un spaţiu mic şi mulţi au fost striviţi.

Marţi, biroul ONU pentru drepturile omului de la Geneva a declarat că a înregistrat cel puţin 875 de decese violente în ultimele şase săptămâni, în apropierea locurilor de ajutor şi a convoaielor de alimente din Gaza - majoritatea dintre acestea în apropierea punctelor de distribuţie ale GHF.

Majoritatea acestor decese au fost cauzate de focuri de armă pe care localnicii le-au atribuit armatei israeliene. Armata a recunoscut că civili palestinieni au fost răniţi în apropierea centrelor de distribuţie a ajutoarelor, afirmând că forţele israeliene au primit noi instrucţiuni după ce „şi-au învăţat lecţiile”.

PROASTĂ ADMINISTRARE

GHF foloseşte companii private americane de securitate şi logistică pentru a introduce provizii în Gaza, ocolind în mare parte un sistem condus de ONU despre care Israelul susţine că a permis militanţilor Hamas să jefuiască transporturile de ajutoare destinate civililor. Hamas neagă acuzaţia.

ONU a numit modelul GHF nesigur şi o încălcare a standardelor de imparţialitate umanitară - o acuzaţie pe care GHF a negat-o.

Amjad Al-Shawa, director al Reţelei ONG-urilor palestiniene, a acuzat miercuri GHF de proastă gestionare, afirmând că lipsa de control a mulţimii şi nerespectarea principiilor umanitare au dus la haos şi moarte în rândul civililor disperaţi. „Oamenii care se adună cu miile (la centrele GHF) sunt înfometaţi şi epuizaţi şi sunt înghesuiţi în locuri înguste, pe fondul lipsei de ajutoare şi al lipsei de organizare şi disciplină din partea GHF”, a declarat el pentru Reuters.

Războiul din Gaza, declanşat în octombrie 2023 de un atac mortal al Hamas asupra Israelului, a devastat mari suprafeţe din enclava palestiniană de coastă, a strămutat aproape întreaga populaţie a teritoriului şi a dus la foamete şi privaţiuni generalizate.

UN DRUM CU ROL ÎN NEOGIEREA UNUI ARMISTIŢIU

La începutul zilei de miercuri, armata israeliană a declarat că a finalizat pavarea unui nou drum în sudul Fâşiei Gaza, care separă mai multe oraşe de la est de Khan Younis de restul teritoriului, în încercarea de a întrerupe operaţiunile Hamas. Palestinienii consideră că acest drum, care extinde controlul israelian, este o modalitate de a exercita presiuni asupra Hamas în cadrul discuţiilor în curs pentru încetarea focului, care au început la 6 iulie şi sunt mediate de Egipt şi Qatar cu sprijinul Statelor Unite. Surse palestiniene apropiate negocierilor au declarat că nu s-a ajuns încă la un progres în niciunul dintre principalele subiecte în discuţie.

Hamas a declarat că Israelul doreşte ca cel puţin 40% din Fâşia Gaza să rămână sub controlul său ca parte a oricărui acord, ceea ce grupul a respins.

Hamas a cerut, de asemenea, dezmembrarea GHF şi reinstaurarea unui mecanism de livrare a ajutoarelor condus de ONU.

Un oficial de rang înalt din Hamas, Basem Naim, a declarat că drumul arată că Israelul nu este serios în ceea ce priveşte încheierea unui acord de încetare a focului. „Acesta confirmă intenţiile şi planurile pe termen lung ale ocupaţiei de a rămâne în interiorul Fâşiei, de a nu se retrage şi de a nu pune capăt războiului. Acest lucru contrazice tot ceea ce pretinde la masa negocierilor sau comunică mediatorilor", a declarat Naim într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine că războiul se va încheia atunci când Hamas va fi dezarmată şi îndepărtată din Gaza.

Autorităţile sanitare locale din Gaza au declarat că loviturile militare israeliene au ucis miercuri cel puţin 17 persoane în întreaga enclavă. Campania Israelului în Gaza a ucis peste 58 000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Aproape 1 650 de israelieni şi cetăţeni străini au fost ucişi ca urmare a conflictului, dintre care 1 200 au fost ucişi în atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Aproximativ 50 de israelieni şi cetăţeni străini rămân captivi în Gaza, inclusiv 28 de ostatici care au fost declaraţi morţi şi ale căror corpuri sunt reţinute.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.