Cel puţin 12 persoane au fost ucise când un convoi umanitar al ONU a fost vizat de un atac în apropiere de Alep, în Siria, la câteva ore după expirarea armistiţiului din ţară, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, ONG care urmăreşte evoluţia conflictului din Siria, atacul a fost lansat de avioane de luptă ale Damascului sau Rusiei.

Între 18 şi 31 de camioane au fost lovite, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU.

Convoiul urma să livreze ajutoare pentru 78.000 de oameni.

Un martor a declarat pentru Reuters că aproximativ cinci rachete au lovit camioane, care era parcate la un centru al Semilunii Roşii siriene.

Un înalt oficial ONU însărcinat cu ajutoarele umanitare, Stephen O’Brien, a subliniat că, dacă se va dovedi că acest atac a fost deliberat, reprezintă o crimă.

Statele Unite şi Franţa au condamnat raidul.

Atacul pare un semnal al eşuării celor mai recente eforturi americane şi ruse de a opri violenţele din Siria. „Nu ştim dacă mai poate fi salvat” armistiţiul expirat luni seară, a declarat un înalt oficial american, citat sub acoperirea anonimatului.

“În acest moment, ruşii trebuie să demonstreze foarte repede că sunt serioşi, pentru că, în caz contrar, nu va exista nimic de prelungit şi nimic de salvat”, a adăugat el.

În total, cel puţin 32 de civili au fost ucişi luni seară la Alep şi în împrejurimi, în “raiduri intensive”, la câteva ore după expirarea armistiţiului.

Statele Unite şi Rusia vor discuta marţi, la New York, situaţia din Siria, a anunţat Departamentul de Stat.

Livrarea de ajutoare umanitare în zonele asediate reprezintă o parte cheie a acordului de încetare a ostilităţilor negociat între Moscova şi Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.