Locuitorii celui mai bogat cartier din capitala statului american Georgia, care nu mai vor să plătească impozite oraşului Atlanta din cauză că nu ştie, consideră ei, să gestioneze infracţionalitatea, vor să se despartă prin secesiune de oraş, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Locuim aproape într-o zonă de război”, declară fără ocolişuri Bill White, instalat confortabil într-un fotoliu, într-o casă uriaşă cu coloane albe din nordul Atlantei, proprietatea unui prieten.

”Un infern de gropi”, ”invazii de domiciliu” neîncetate, ”asasinate”, acuză acest bărbat în vârstă de 50 de ani, dând exemple ale acestei presupuse infracţionalităţi scăpate de sub control.

El conduce o mişcare care obiectivul ca acest cartier - Buckhead - să îşi înfiinţeze propria primărie.

Atlanta se confruntă efectiv, de mai mulţi ani, cu o ”explozie” de omucideri, însă nivelul infracţionalităţii se află în scădere în Buckhead, arată statisticile oficiale.

Puţin contează, Bill White ”nu crede” aceste date.

Antreprenorul, aproape la fel de amator de superlative ca Donald Trump - ei erau foarte ”foarte apropiaţi” în trecut, dă el asigurări -, visează la un Buckhead independent, cu propriul primar, propriile şcoli şi, mai ales, cu propria poliţie.

Un profesor de ştiinţe politice de la universitatea Emory din Atlanta, Michael Owens, se uită aceste veleităţi cu o privire circumspectă.

”Noi am creat mereu oraşe în Statele Unite”, declară acest expert.

”Ceea ce este, în schimb, farte ciudat zilele astea este voinţa de a fi desppărţite oraşe care există”, declară el.

Aceste planuri de secesiune ”reflectă polarizarea care existră în Statele Unite”, estimează profesorul.

PROBLEMA BUGETULUI

Buckhead este departe a de a fi un exemplu izolat.

În 2002, locuitori ai Hollywoodului au încercat în zadar să divorţeze de Los Angeles.

În urmă cu doi ani, locuitorii unei zone rurale din Oregon au votat să iasă din statul democrat şi să intre în statul vecin Idaho, mult mai conservator.

La Atlanta, ambiţiile Buckheadului dau sudori reci oraşului, care depinde în mare parte de cartierul înstărit în veniturile fiscale.

Metropola ”n-are decât să-şi rectifice bugetul”, declară Warren Jolly, proprietarul extrem de bogatei case, în care servitori încep să se agite în apropierea unei scări tapisate cu un imprimeu de leopard.

Acest promotor imobiliar în vârstă de 58 de ani organizează acasă o colectare de fonduri pentru Burt Jones, care candidează la postul de viceguvernator al Georgiei în alegerile de la jumătate de mandat, la 8 noiembrie.

Din acest post, republicanul ar putea facilita în mod considerabil procesul independenţei Buckheadului - lucru pe care s-a angajat să-l facă.

”NU PUTEM AVEA CEL MAI RĂU NIVEL AL CRIMINALITĂŢII DIN  ŢARĂ”

În faţa unei mulţimi de invitaţi care degustă  mini-burgeri cu roşii, Burt Jones, în vârstă de 40 de ani, care poartă o cravată violetă, se lansează într-o tiradă despre nevoia de a ”restabili ordinea” în Atlanta.

”Nu putem să avem cel mai rău nivel al criminalităţii din ţară”, trage el un semnal de alarmă.

Acest mesaj face valuri în această mulţime de republicani care, la fel ca în restul ţării, îi acuză pe democraţi că sunt laxişti în domeniul penal.

În cursul acestei serate, Burt Jones strânge peste 100.000 de dolari pentru campania sa.

Însă, pentru unii dintre locuitorii Atlantei, acest proiect de secesiune care porneşte din cel mai alb cartier al oraşului - cu o populaţie majoritar afro-americană - este mai ales expresia unei anumite forme de rasism.

”Acesta este un furt de pământuri în leagănul lui Martin Luther King”, îşi exprimă revolta Tricia Harris, o locuiotoare a metropolei cu 500.000 de locuitori, membră a unei grupări care luptă împotriva independenţei cartierului Buckhead.

”Este halucinant”, denunţă ea.

Tricia Harris, în vârstă de 40 de ani, mama unor copii, denunţă o ”segregare” comisă de ”albi bogaţi”, care va avea, consideră ea, un efect prea mic asupra nivelului infracţionalităţii oraşului.

”Ei vor să taie hrana cartierelor care au cea mai mare nevoie. La ce se aşteaptă ei?”, denunţă ea. Este rasism?

Bill White consideră această acuzaţie ”insultătoare”. ”Vrem ca criminalitatea să scadă, să plătim impozite mai mici şi să ni se răspundă la apelurile de urgenţă, iar asta ne face rasişti?”, exclamă el.

”Singura soluţie pe care o avem este simplă: este Buckhead City”, silabiseşte el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.