Cei şase suspecţi reţinuţi duminică în marja semimaratonului de la Berlin urmau să fie eliberaţi, întrucât niciun indiciu nu susţine suspiciunile potrivit cărora plănuiau un atac islamist în timpul evenimentului, a anunţat poliţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoanele vizate - cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani - ”vor fi eliberate astăzi (luni)”, a declarat pentru AFP o purătoare de cuvânt a Poliţiei din Berlin, Patricia Brämer.

Investigaţii efectuate începând de duminică - percheziţii la domiciile lor, analiza mai multor suporturi de stocare de date - nu au permis să se evidenţieze elemente împotriva lor, a precizat într-un comunicat poliţia berlineză.

”Ancheta continuă”, se arată, însă, în comunicat.

Cei şase bărbaţi au fost reţinuţi duminică, înaintea unui semimaraton la Berlin, autorităţile suspectându-i că ar fi planificat un ”act violent” în timpul acestui eveniment la care au participat aproximativ 36.000 de persoane.

Semimaratonul, care a fost urmărit de aproximativ 250.000 de spectatori în centrul oraşului, s-a desfăşurat fără incidente.

Poliţia a anunţat duminică faptul că a procedat la aceste reţineri din cauza contextului tensionat în domeniul securităţii, în Germania, în urma dramei care a avut loc sâmbătă la Münster, în nord-vestul ţării, unde un bărbat în vârstă de 48 de ani a intrat cu o camionetă în clienţii unei cafenele-restaurant.

Potrivit autorităţilor, acest atac nu are legătură cu terorismul islamist.

Astfel, măsurile de securitate luate de poliţie la cursa berlineză au fost consolidate.

”Avem în Germania o situaţie în domeniul securităţii care este în continuare foarte tensionată”, a insistat luni ministrul german de Interne Horst Seehofer.

Potrivit mai multor publicaţii, principalul suspect între cei şase tineri reţinuţi este un apropiat al tunisianului Anis Amri, autorul atentatului cu un camion într-o piaţă de Crăciun, la Berlin, în decembrie 2016, soldat cu 12 morţi.

Principalul suspect făcea obiectul unei supravegheri cvasi-continue, de o vreme, a serviciilor de securitate, potrivit acestor publicaţii.

Aceste reţineri au intervenit în contextul în care autorităţile sunt în alertă de doi ani, din cauza mai multor atentate islamiste comise sau planificate în ţară.

Mişcări islamiste potenţial violente au înregistrat, în ultimii doi ani, o ascensiune în Germania.

Serviciile germane de informaţii interne estimează la aproximativ 10.000 numărul islamiştilor radicali din ţară - dintre care 1.600 sunt suspectaţi că ar putea trece la fapte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.