Concentrarea bogăţiei s-a accentuat în 2018, iar 26 de miliardari deţin în prezent tot atâţia bani cât jumătatea cea mai săracă a lumii, a denunţat luni ONG-ul Oxfam, care a îndemnat statele să-i taxeze pe cei mai bogaţi, relatează AFP.
”Prăpastia care se cască între bogaţi şi săraci penalizează lupta împotriva sărăciei, face rău economiei şi alimentează furia în lume”, a declarat Winnie Byanyima, directoarea executivă a Oxfam International, citată într-un comunicat.
BREAKING: Billionaire fortunes grew by $2.5 billion a day last year as the poorest people saw their wealth fall – our latest inequality report is out today: https://t.co/aVgdwB6i07 #wef19 #FightInequality #BeatPoverty pic.twitter.com/mc2HW1dDSp
— Oxfam International (@Oxfam) January 21, 2019
Guvernele ”trebuie să se asigure că întreprinderile şi cei mai bogaţi îşi plătesc impozitele”, a subliniat ea, cu ocazia publicării tradiţionalului raport anual al Oxfam cu privire la inegalităţile mondiale, înaintea World Economic Forum (WEF), ce se desfăşoară până vineri la Davos.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Potrivit datelor ONG-ului - a cărui metodologie, ce se sprijină pe datele publicate de revista Forbes şi Banca Crédit Suisse, este contestată de către unii economişti - 26 de persoane dispun de-acum de tot atâţia bani cât 3,8 miliarde dintre cei mai săraci locuitori ai planetei.
As the elites gather at #wef19, we reveal the true costs of under-taxation of the rich on the world's poorest.
— Oxfam International (@Oxfam) January 21, 2019
Download our latest inequality report, 'Public good or private wealth', here→ https://t.co/UHN0xcW1Fc #FightInequality #BeatPoverty pic.twitter.com/Txo0QoKc5S
În 2017 aceştia erau 43.
În ceea ce-l priveşte pe cel mai bogat om din lume - patronul Amazon Jeff Bezos -, bogăţia sa a atins 112 miliarde de dolari anul trecut. Or ”bugetul Sănătăţii Etipiei corespunde unui procent din averea sa”, subliniază ONG-ul.
În general, bogăţia miliardarilor din lume a crescut cu 900 de miliarde anul trecut, adică într-un ritm de 2,5 miliarde pe zi, în timp ce cea a jumătăţii celei mai sărace a populaţiei planetei a scăzut cu 11%, precizează ea.
Numărul miliardarilor s-a dublat, de altfel, de la criza financiară din 2008, a subliniat Oxfam, constatând că ”bogaţii beneficiază nu doar de o avere în plină expansiune, ci şi de nivelurile de impozitare cel mai puţin ridicate de decenii”.
”Dacă tendinţa s-ar inversa, majoritatea guvernelor ar avea suficiente resurse pentru a finanţa serviciile publice”, a subliniat ONG-ul, care estimează că ”bogăţia este deosebit de subtaxată”.
El a precizat, astfel, că la un dolar impozit pe venit, numai patru cenţi provin din taxarea celor bogaţi.
Potrivit Oxfam, care estimează că cei mai bogaţi ascund fiscului 7.600 de miliarde de dolari - în anumite ţări precum Brazilia sau Regatul Unit -, ”cei mai săraci 10% plătesc de-acum impozite mai mari proporţional cu venitul lor dcât cei mai bogaţi”.
Acest raport este publicat într-un moment în care taxarea celor mai mari averi provoacă deja dezbateri în mai multe ţări.
În Franţa, mişcarea ”vestelor galbene” a relansat dezbaterea cu privire la desfiinţatrea impozitivului solidaridarităţii pe avere (ISF) de către Emmanuel Macron.
În Statele Unite, deputata democrată Alexandria Ocasio-Cortez, proaspăt aleasă, a propus taxarea cu până la 70% a celor mai bogaţi, obţinând susţinerea laureatului Nobelului Economiei Paul Krugman.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.