Cei doi americani, capturaţi în Ucraina în timp ce luptau cu forţele armate de la Kiev, "i-au pus în pericol" pe soldaţii ruşi şi trebuie "traşi la răspundere pentru aceste crime", a declarat luni purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov, într-un interviu pentru postul american NBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este primul comentariu al Kremlinului despre cazul celor doi foşti militari americani, Alexander Drueke şi Andy Huynh, potrivit NBC.

"Sunt mercenari şi au fost implicaţi în activităţi ilegale pe teritoriul Ucrainei", a afirmat Dmitri Peskov, în engleză. "Ei au fost implcaţi în atacuri şi bombardamente" asupra militarilor ruşi, "le-au pus vieţile în pericol", a continuat el. 

"Ei trebuie traşi la răspundere pentru crimele pe care le-au comis", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Aceste crime trebuie să facă obiectul unei anchete". 

Întrebat despre ce crime reproşează celor doi americani, Dmitri Peskov a admis că natura delictelor lor nu este deocamdată cunoscută, asigurând înă că nu sunt acoperite de Convenţiile de la Geneva privind prizonierii de război.

Cei doi bărbaţi "nu sunt în armata ucraineană, ei nu se supun Convenţiilor de la Geneva", a argumentat el. 

Săptămâna trecută, o televiziune rusă a difuzat videoclipuri cu Alexander Drueke şi cu Andy Huynhe pe reţelele de socializare. 

Circumstanţele în care cei doi foşti militari au fost reţinuţi, şi cine îi ţine prizonieri, nu sunt clare. Peskov s-a mulţumit să spună că ei sunt în mâinile "autorităţilor".

Dacă ei riscă pedeapsa cu moartea, purtătorul de cuvânt al Rusiei a spus: "Depinde de anchetă".

Preşedintele americani Joe Biden a declarat vineri că nu ştie unde sunt cei doi bărbaţi, care s-ar fi alăturat altor luptători voluntari străini alături de armata ucraineană.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de stat a confirmat sâmbătă că a văzut fotografii şi videoclipuri cu doi cetăţeni americani "care ar fi fost capturaţi de forţele militare rue în Ucraina". "Urmărim de aproape situaţia", a declarat el pentru AFP. 

Întrebat şi despre reţinerea în Rusia a starului american din baschetul feminin Brittney Griner pentru transport de narcotice, Peskov a respins ideea că ar fi ţinută ostatică: "Nu putem să o considerăm ostatică. De ce ar trebui să o numim ostatică? Ea a încălcat legea rusă şi acum este dat în judecată". 

Brittney Griner a fost arestată pe aeroportul din Moscova în februarie după ce în bagajele sale de mână a fot descoperit "un lichid prezentând un miros special" de ulei de canabis, potrivit Serviciului federal al vămilor ruse. Ea riscă 10 ani de închisoare. 

În mai, Washingtonul a declarat că Rusia a reţinut-o pe "nedrept" pe jucătoare. Reţinerea ei a fost prelungită până la 2 iulie de un tribunal din apropiere de Moscova. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.