Primul zbor cu migranţi care urmau să fie expulzaţi în Rwanda a fost oprit de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), un revers umilitor pentru premierul britanic Boris Johnson:, în pofida hotărârii acestuia de a expulza migranţi clandestini în Africa cu scopul de a-i descuraja să vină în Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul pretinde să oprească traversarea ilegală a Canalului Mânecii - care creşte neîncetat în pofida promisiunilor de controlare a migraţiei după Brexit - prin acest plan de a trimite solicitanţi de azil sosiţi ilegal, din Regatul Unit în această ţară din Africa de Est, la peste 6.000 de kilometri distanţă de Londra.

Acest plan, criticat de ONU, este foarte popular în rândul electoratului conservator, în contextul în care Boris Johnson încearcă să-şi refacă autoritatea, după ce a scăpat de o moţiune de cenzură a Partidului său Conservator.

Însă, în urma unor recursuri în justiţia britanică şi unei hotărâri de urgenţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), avionul închiriat în mod special - cu sute de mii de euro - a rămas marţi seara la sol.

Ministrul britanic de Interne Priti Patel a catalogat marţi seara drept ”foarte surprinzător că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a intervenit, în pofida unor succese repetate anterioare în tribunalele noastre naţionale”.

”Nu ne vom descuraja să facem ceea ce trebuie pentru a ne pune în plicare planurile în vederea controlării frontierei ţării noastre”, a avertizat ea, anunţând că o echipă juridică a Guvernului ”examinează fiecare hotărâre luată cu privire la acest zbor, iar pregătirea viitorului zbor începe acum”.

Iniţial autorităţile intenţionau să expulzeze până la 130 de migranţi - iranieni, irakieni, albanezi sau sirieni - cu acest prim zbor, un număr care s-a redus extrem de puternic în urma unor recursuri individuale în justiţia britanică.

Într-o răsturnare de ultim moment, CEDO a oprit expulzarea unui solicitant de azil irakian, printr-o măsură provizorie de urgenţă.

CEDO a stabilit că expulzarea irakianului este necesar să fie amânată până când justiţia britanică examinează legalitatea proiectului de lege, un lucru pe care aceasta a prevăzut să-l facă în iulie.

Este vorba, mai ales, să se asigure că migranţii pot avea acces la proceduri echitabile în Rwanda şi ca Rwanda să fie considerată o ţară sigură.

Însă Guvernul acestei ţări africane este acuzat cu regularitate de către ONG-uri de faptul că reprimă libertatea de exprimare, îşi reprimă criticii şi reprimă opoziţia politică.

Cotidianul conservator britanic The Telegraph scrie că Guvernul britanic ar putea să-şi reconsidere aderarea la Convenţia europeană a drepturilor omului, cu scopul de a-şi pune strategia în aplicare, în pofida unor critici dure, de la Biserica anglicană şi până la prinţul Charles, care denunţă acest plan drept ”consternant”.

RWANDA, ”NEDESCURAJATĂ”

Guvernul rwandez anunţă miercuri că nu este ”descurajat” de anularea acestu zbor de expulzare a unor migranţi din Regatul Unit în Rwanda, marţi, din cauza unor recursuri în justiţie, şi că rămâne ”angajat” în acest parteneriat.

”Rwanda rămâne deplin angajată să acţioneze pentru ca parteneriatul să funcţioneze”, declară AFP o purtătoare de cuvânt a Guvernului rwandez, Yolande Makolo.

”Situaţia actuală, în care persoane efectuează călătorii periculoase” nu poate continua, pentru că ea cauzează suferinţe de nedescris atât de multor persoane, adaugă ea.

Rwanda este pregătită să primească migranţii, atunci când aceştia vor sosi, şi să le acorde ”securitate şi oportunităţi”, subliniază ea.

Această politică a fost respinsă drept ”imorală” de către lideri ai Bisericii Angliei şi a fost critifcată dur de către Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi organizaţii de apărarea drepturilor omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.