Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Elveţia din cauza respingerii unor cereri de reunificare a familiei ale unor refugiaţi, prin invocarea dependenţei acestora de ajutoare sociale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea, care este braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE), din care fac parte 46 de state, stabileşte că Elveţia a încălcat Articolul 8 al Convenţiei europene a drepturilor omului cu privire la dreptul la respectarea vieţii private în cazul a patru refugiaţi - trei eritreene şi un chinez de origine tibetană.

Aceştia au sosit în Elveţia în perioada 2008-2012 şi au primit statutul de refugiaţi.

Acestora nu li s-a acordat însă azil, ci au fost primiţi în sejur cu titlu provizoriu, după ce s-a stabilit că riscul unor rele tratamente pe care le riscau în cazul unei întoarceri în ţara de origine era legat de modul în care şi-au părăsit ţara, aşadar de propriile fapte.

Spre deosebire de refugiaţii care beneficiază de dreptul de azil, celor admişi în sejur cu titlu provizoriu, în Elveţia li se acordă dreptul la reîntregirea familiei numai în anumite condiţii - şi anume o lipsă a dependenţei de ajutoare sociale.

În cazul celor patru refugiaţi, autorităţile elveţiene le-au refuzat cererile de reîntregire a familiei apreciind că această condiţie nu este îndeplinită.

Curtea, cu sediul la Strasbourg, arată că doi dintre cei patru reclamanţi muncesc, iar un al treilea a fost declarat inapt de muncă.

Ea stabileşte că ”autorităţile elveţiene nu au stabilit un echilibru între, pe de o parte, interesul reclamanţilor de a fi reuniţi cu membri ai familiei lor apropiate în Elveţia, iar pe de altă parte interesul colectivităţii în ansamblu de a controla imigraţia, cu scopul de a proteja prosperitatea economică a ţării”.

CEDO condamnă Elveţia să le plătească despăgubiri morale în sumă de 5.125 de euro unui număr de doi reclamanţi şi suma de 15.375 euro celui de-al treilea.

Curtea, sesizată de către o a cincea reclamantă, a stabilit, din contră, că autorităţile nu şi-au depăşit puterea discreţionară prin respingerea cererii de reîntregire a familiei celei interesate, deoarece aceasta nu a făcut eforturi să găsească un loc de muncă, în pofida faptului că este în măsură să muncească.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.