Încarcerarea opozantului kurd Selahattin Demirtas, un candidat înfrânt în alegerile prezidenţiale din Turcia, în iunie, vizează să ”sufoce pluralismul” politic în această ţară, a stabilit Curtea Eurpeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat Ankara, o hotărâre respinsă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CEDO a cerut Turciei să-l elibereze ”în cel mai scurt timp” pe liderul prokurd, unul dintre conducătorii Partidului Democratic al Popoarelor (HDP), încarcerat din noiembrie 2016.

Curtea de la Strasbourg ”admite” că Demirtas, în vârstă de 45 de ani, ar fi fost arestat din ”motive plauzibile”, întrucât autorităţile turce îl suspectează că a comis o infracţiune penală.

Însă, motivele invocate în vederea justificării încarcerării acestuia sunt ”insuciente”.

”Detenţia sa provizorie constituie o atingere nejustificată adusă libertăţii de exprimare a opiniei poporului şi dreptului petentului de a fi ales şi de a-şi exercita mandatul parlamentar”, au apreciat judecătorii, sesizaţi de către Demirtas.

”Prelungirile privării de libertate ale celui vizat, mai ales în cele două campanii electorale critice, în vederea referendumului şi alegerilor prezidenţiale, urmăreau un scop nemărturisit predominant, acela de a sufoca pluralismul şi de a limita jocul liber al dezbaterii politice, care se află în centrul noţiunii însăşi de societate democratică”, subliniază CEDO.

Curtea a condamnat Turcia la plata sumei de 10.000 de euro petentului - ca despăgubiri morale - şi a sumei de 15.000 de euro cheltuieli.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins hotărârea pronunţată de CEDO, care somează Ankara să-l elibereze pe opozantul kurd Selahattin Demirtas.

”Deciziile CEDO nu ne constrâng în vreun fel. Vom contrataca şi vom pune un punct final acestui caz”, a declarat el, potrivit agenţiei de presă proguvernamentale Anadolu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.