Declaraţiile noului preşedinte american Donald Trump şi un ”peisaj întunecat al securităţii globale” au făcut lumea mai puţin sigură, a avertizat joi Buletinul oamenilor de ştiinţă în domeniul nuclear, care şi-a potrivit simbolicul ”ceas al apocalipsei” cu 30 de secunde mai aproape de miezul nopţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceasul - o metaforă cu privire la cât de aproape este umanitatea de distrugerea planetei - a fost potrivit ultima dată în 2015, când a fost dat înainte de la cinci minute şi până la trei minute înainte de miezul nopţii.

Acum el este potrivit cu două minute şi jumătate înainte de miezul nopţii.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Decizia de a repotrivi ceasul sau nu este luată de un grup de oameni de ştiinţă şi intelectuali, inclusiv 15 laureaţi ai Nobelului.

Poziţia minutarului ceasului a fost schimbată în contextul unor îngrijorări cu privire la o ”ascensiune puternică a naţionalismului în întreaga lume, unor declaraţii ale preşedintelui Donald Trump despre armamentul nuclear şi unor probleme legate de climă, un peisaj întunecat al securităţii globale, colorat de o tehnologie tot mai sofisticată şi un dispreţ tot mai mare faţă de expertiza ştiinţifică”, a subliniat grupul într-un comunicat.

Ceasul Apocalipsei a fost creat în 1947. El a fost repotrivit de 19 ori de atunci şi până în prezent, într-un interval care variază de la două minute până la miezul nopţii, în 1953, şi până la 17 minute înaintea miezului nopţii, în 1991.

”Buletinul nu a mai decis niciodată, anterior, să dea ceasul înainte din cauza declaraţiilor unei singure persoane”, au declarat doi oameni de ştiinţă de la Buletin, Lawrence Krauss şi David Titley, într-un articol de opinie publicat în The New York Times (NYT).

”Însă atunci când acea persoană este noul preşedinte al Statelor Unite, cuvintele lui contează”, subliniază ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.