Comisia Europeană va convoca la o reuniune reprezentanţii ţărilor UE afectate de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil, după ce vor fi stabilite faptele, a anunţat vineri comisarul pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a precizat, într-un răspuns scris, că a discutat deja problema cu miniştrii german, belgian şi olandez.

„Trebuie ca experţii noştri să identifice unde au putut apărea problemele pentru a fi capabili să ne aşezăm şi să discutăm despre soluţii şi despre calea de urmat”, a precizat comisarul.

“Avem un sistem bun şi, nu poate fi negat, cele mai ridicate standarde alimentare din lume. Trebuie să lucrăm împreună pentru a învăţa lecţiile necesare şi a avansa, în loc să ne irosim energia pe a-i desemna pe cei vinovaţi”, a adăugat el.

Oficialul a precizat că a cerut, pe lângă măsurile de urgenţă luate de statele membre, pentru retragerea loturilor contaminate, ca ţările să rămână “vigilente” pentru a se asigura că produse interzise nu sunt folosite în tratamente aplicate în ferme avicole.

Douăsprezece ţări, inclusiv România, au fost afectate deja de contaminarea a milioane de ouă în Uniunea Europeană.

Belgia şi Olanda, unde s-a produs contaminarea, s-au mobilizat pentru găsirea responsabililor: anchetele demarate în cele două state s-au intensificat joi, ceea ce a dus la arestarea a doi directori dintr-o companie olandeză care ar fi aplicat produsul în ferme agricole, ca tratament împotriva păduchilor roşii.

Scandalul contaminării a generat tensiuni între statele membre. Ministrul belgian al Agriculturii a criticat Olanda pentru că nu şi-a avertizat vecinii când a fost alertată, în noiembrie 2016, de o posibilă utilizare frauduloasă a Fipronil în dezinfectarea coteţelor păsărilor, în condiţiile în care insecticidul este interzis strict în cazul animalelor destinate consumului.

Haga a respins orice acuzaţie de neglijenţă, dând asigurări că nu a existat “nimic care să sugereze un risc crescut pentru securitatea alimentară” în momentul în care a primit denunţul anonim privind Fipronil.

Franţa şi Germania au criticat de asemenea gestionarea incidentului de către vecinii lor. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.