Leonid Volkov, un consilier important al politicianului rus de opoziţie încarcerat Aleksei Navalnîi, a anunţat joi că se retrage după ce a cerut Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva lui Mihail Fridman, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia lui Leonid Volkov, şeful de cabinet al lui Navalnîi şi o figură de prim rang a mişcării sale, a provocat o undă de şoc în rândul opoziţiei, unii considerând acest scandal un cadou pentru preşedintele Vladimir Putin.

Demisia lui Volkov vine după ce un jurnalist rus celebru, Aleksei Venediktov, pe care echipa lui Navalnîi l-a acuzat că este omul de încredere al Kremlinului, a dezvăluit existenţa unei scrisori datând din februarie, cu semnăturile lui Volkov şi ale altor personalităţi din opoziţie, în care se cerea UE să ridice sancţiunile impuse magnatului Mihail Fridman şi asociaţilor din imperiul său de afaceri Alfa-Group.

Volkov a declarat că semnătura sa pe acel document a fost adăugată prin prelucrare digitală, dar a recunoscut că a trimis o scrisoare similară şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, în octombrie anul trecut. "Această scrisoare a fost o mare greşeală politică", a declarat Volkov, adăugând că şi-a depăşit atribuţiile şi şi-a dezamăgit colegii prin faptul că nu le-a spus despre ea.

În scrisoarea din octombrie, Volkov a îndemnat UE să extindă în mod semnificativ numărul de ruşi vizaţi de sancţiuni, dar şi să faciliteze ridicarea sancţiunilor pentru persoanele care au condamnat public războiul din Ucraina şi s-au despărţit de Putin. El a pledat în special pentru eliminarea sancţiunilor împotriva lui Fridman, născut în Ucraina, numindu-l un liberal care s-a distanţat întotdeauna de Putin.

Mihail Fridman a preferat să nu iasă în evidenţă de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, dar la începutul conflictului declarase că acesta va dăuna ambelor state şi ceruse încetarea luptelor.

Poziţia lui Volkov a devenit incomodă atunci când Venediktov a dezvăluit că omul lui Navalnîi a făcut efectiv lobby în secret în numele unuia dintre cei mai importanţi oligarhi din Rusia. Într-o serie de tweet-uri, Volkov a declarat că a greşit, dar a justificat că a crezut atunci că abordarea sa ar putea "declanşa o reacţie în lanţ de condamnări publice ale războiului şi o scindare în rândul elitelor ruse".

În concluzie, el a anunţat că a decis să-şi suspende activitatea publică în calitate de preşedinte al Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi. A precizat că se va întâlni în curând cu colegii săi şi va decide dacă şi cum ar putea continua să lucreze împreună.

Pe de altă parte, mai multe personalităţi din opoziţie i-au luat joi apărarea lui Volkov. "Nu plecaţi în umbră. Nu le daţi lui Venediktov şi lui Putin un pretext pentru astfel de bucurii", l-a îndemnat Ksenia Thorstrom, consilier municipal în Sankt Petersburg.

Mai multe personalităţi importante din opoziţie au fugit din Rusia de când Navalnîi a fost încarcerat în 2021. Navalnîi, guvernele occidentale şi grupurile pentru drepturile omului spun că detenţia sa este nejustificată şi au fost acuzaţii inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Stabilit acum în Lituania, Volkov apare frecvent pe un canal YouTube al lui Navalnîi care a publicat numeroase investigaţii privind corupţia din Rusia şi a denunţat războiul din Ucraina. Nu se ştie însă unde se află în prezent Fridman, notează Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.