Rusia nu este obligată să spună unde este deţinut un soldat voluntar ucrainean condamnat şi încarcerat pentru că ar fi încercat să ucidă doi civili, a declarat vineri Kremlinul, după ce Amnesty International şi asociaţia scriitorilor PEN International au cerut Moscovei să furnizeze informaţii despre Maksim Butkevici, ai cărui familie şi avocaţi spun că din august nu reuşesc să stabilească unde se află, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maksim Butkeici este un jurnalist şi activist pentru drepturile omului care a condus o organizaţie caritabilă pentru refugiaţi şi s-a oferit voluntar să se înroleze ca soldat după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut.

"Serviciul Federal de Penitenciare nu are obligaţia de a dezvălui, ca răspuns la astfel de cereri, locul de detenţie al unei persoane condamnate la o pedeapsă (cu închisoare) de lungă durată", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre acest caz.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"El a fost condamnat pentru o anumită infracţiune, există o decizie judecătorească corespunzătoare, îşi execută pedeapsa. Asta este tot ce este de spus", a punctat Peskov.

Butkevici a fost arestat anul trecut, când unitatea sa a fost capturată pe linia frontului, şi a fost supus la ceea ce Amnesty a numit un proces simulat, fără a avea acces la avocat. El a fost condamnat în martie la 13 ani de închisoare. La acea vreme, anchetatorii ruşi au publicat o înregistrare video în care acesta mărturisea unui anchetator mascat că a tras în mod deliberat cu un lansator de grenade propulsate de rachete asupra unei clădiri rezidenţiale, cu intenţia de a ucide civili.

Amnesty a declarat că mărturisirea a fost făcută sub constrângere, observând, de exemplu, că Butkevici se referă la regiunea Luhansk din Ucraina, controlată de Rusia, ca fiind Republica Populară Lugansk, termen folosit de Moscova. "Aceasta nu este denumirea localităţii pe care Maksim Butkevici ar fi folosit-o în mod liber", a precizat organizaţia.

Alţi doi bărbaţi ucraineni, Viktor Pohozei şi Vladislav Şel, au fost arătaţi făcând mărturisiri similare în înregistrarea video şi au fost condamnaţi la 8 ani şi jumătate şi, respectiv, 18 ani şi jumptate de închisoare în ceea ce Amnesty a descris, de asemenea, ca fiind simulacre de procese.

Rusia afirmă că sistemul său judiciar este lipsit de interferenţe politice. Anul trecut a revocat înregistrarea Amnesty International pe teritoriul său acuzând organizaţia pentru apărarea drepturilor omului de încălcări ale legii. Amnesty a declarat atunci că această măsură a obligat-o să îşi închidă biroul din Moscova şi că, în opinia sa, a fost pedepsită tocmai pentru apărarea drepturilor omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.