Un tribunal japonez a găsit marţi trei foşti soldaţi vinovaţi de agresarea sexuală a unei colege, o victorie istorică a victimei în lunga sa luptă pentru dreptate, care a sfidat tabuurile într-o societate tradiţională, dominată de bărbaţi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cazul fostei membre a Forţelor de Autoapărare nipone Rina Gonoi, în vârstă de 24 de ani, care a atras atenţia internaţională, se referă la un incident petrecut în 2021, în perioada în care a fost în armată, când susţine că a fost agresată de trei colegi de sex masculin.

Inculpaţii, care au negat că faptele lor ar fi reprezentat o agresiune sexuală, au primit fiecare o pedeapsă de doi ani cu suspendare, a relatat presa locală.

Gonoi, care a declarat că a fost supusă unei hărţuiri persistente după ce s-a înrolat în armată în 2020, a susţinut că cei trei bărbaţi au imobilizat-o la pământ, i-au desfăcut picioarele şi şi-au apăsat pelvisurile împotriva ei în simularea unui act sexual.

Ea s-a plâns superiorilor săi la momentul incidentului, dar ulterior a decis să părăsească armata când nu s-a luat nicio măsură.

După ce Gonoi a făcut public cazul ei în 2022, Ministerul japonez al Apărării i-a prezentat scuze publice şi a anunţat că cinci bărbaţi care au legătură cu incidentul au fost concediaţi, iar alţi patru au fost pedepsiţi. Acuzaţiile ei au declanşat, de asemenea, o amplă anchetă a Ministerului Apărării din Japonia privind agresiunile sexuale în armată.

Separat, Rina Gonoi a intentat, de asemenea, un proces civil împotriva foştilor ei colegi şi a guvernului, cerând daune pentru presupusa agresiune şi pentru inacţiunea ulterioară în ciuda plângerilor sale.

Decizia sa rară de a-şi face publice acuzaţiile a atras însă atenţia într-o societate conservatoare, dominată de bărbaţi, în care atitudinea faţă de violenţa sexuală a rămas în mare măsură tabu. De asemenea, a coincis cu un efort al Japoniei de a recruta mai multe femei soldat şi de a-şi consolida armata pentru a descuraja puternicii vecini China şi Coreea de Nord, care dispune de arme nucleare.

Lupta Rinei Gonoi a atras recunoaştere internaţională: Revista TIME a inclus-o pe lista celor 100 de lideri mondiali emergenţi, în timp ce BBC a inclus-o printre cele mai influente 100 de femei la nivel global. Însă acasă, ea a fost, de asemenea, ţinta urii online.

"Cred că a fost un lucru bun pentru societatea japoneză faptul că tribunalul a dat un verdict de vinovăţie şi a acceptat afirmaţiile pe care le-am făcut de la bun început", a declarat marţi Rina Gonoi, emoţionată, în faţa tribunalului districtual din Fukushima după pronunţarea deciziei. "(Verdictul) arată că nu este în regulă să faci lucruri pentru a râde, că astfel de acte reprezintă o infracţiune reală", a spus ea, făcând o pauză la mijlocul frazei pentru a-şi reţine lacrimile.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.