Explozia de la o uzină de tratare a deşeurilor din Germania, în iulie, care s-a soldat cu şapte morţi, probabil că a fost cauzată de o reacţie chimică în interiorul unui rezervor de stocare a deşeurilor, au anunţat autorităţile locale, citând un raport provizoriu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această explozie s-a soldat, de asemenea cu 31 de răniţi, iar detonarea a fost auzită pe o rază de 40 de kilometri şi a degajat o imensă coloană de fum negru.

Ea a avut loc la 27 iulie, în zona industrială Chempark din Leverkusen, în Renania de Nord-Westfalia, în care se află numeroase instalaţii chimice.

Rezervoare cu solvenţi cloruraţi au liat foc în centrul de tratare a deşeurilor aparţinând întreprinderii Currenta.

O cantitate ”non-neglijabilă” de particule a căzut apoi în mediu, după explozie.

Concluziile provizorii, prezentate de către Guvernul districtului Koln, sugerează că o reacţie chimică ”probabil” a provocat autoîncălzirea rapidă a lichidului folosit din rezervorul de stocare numărul 3, care a antrenat o creştere a presiunii pe care rezervorul nu a suportat-o.

”Întregul proces s-a derulat atât de rapid, încât mecanismul de securitate nu a mai fost în măsură să disipeze presiunea. Atunci când presiunea a depăşit nivelul suportat de rezervor, acesta a explodat”, se arată în raportul provizoriu, citat de către autorităţi.

Currenta a anunţat într-un comunicat că primele concluzii corespund investigaţiilor sale.

ANCHETĂ ÎMPOTRIVA UNUI AUTOR NECUNOSCUT

Guvernul districtului Koln a precizat că aşteaptă analize complementare ale unor experţi înainte de a trage concluzii definitive cu privire la cauza exploziei.

Parchetul şi poliţia din Koln au deschis o anchetă ”împotriva unui autor necunoscut” cu privire la ”începutul unui suspiciuni de neglijenţă care a condus la explozie şi omor”.

Toate victimele incidentului lucrau la instalaţia chimică respectivă.

Leverkusen, o localitate în care se află sediul gigantului chimic Bayer, are peste 160.000 de locuitori şi se află la aproximativ 20 de kilometri de Koln.

Grupurile Evonik şi Lanxess deţin, de asemenea, instalaţii în această localitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.