Submarinul turistic Titan, dat dispărut duminică, era căutat în continuare, joi, în cadrul unei ample operaţiuni, în pofida unei posibile epuizări a rezervelor de oxigen la bord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paza de Coastă americană continua căutări în nordul Oceanului Atlantic, în pofida faptului că submarinul a rămas fără oxigen începând de joi după-amiaza.

Comandantul operaţiunilor John Mauger a anunţat o continuare a unor ”eforturi de salvare” a celor cinci pasageri care se află bordul submarinului, dat dispărut în apropierea epavei Titanicului.

”Continuăm să vedem, în cazuri deosebit de complexe, că voinţa de a trăi a oamenilor trebuie să fie cu adevărat luată în calcul, de asemenea”, a declarat contraamiralul Pazei de Coastă americane.

Salvatorii estimează că pasagerii ar fi rămas fără oxigen către ora 11.08 GMT (14.08, ora României).

Nava franceză Atalante, care aparţine Institutului de Cercetare pentru Exploatarea Mării (Ifremer), echipată cu un robot subamrin, ROV Victor 6 000, a sosit în zona de căutare a Titan joii dimineaţa.

Atalante ”îşi foloseşte în prezent sonda cu mai multe faze pentru a realiza o cartografie mai fină a peisajului şi a permite o plonjare mai eficientă a Victor 6000”, un vehicul submarin operat de la distanţă (ROV) care coborî la pânăb la 6.000 de metri adâncime.

În afară de robotul francez Victor 6000, care a fost coborât în zona de cutare, un robot canadian a ajuns pe fundul mării şi a început să caute submersibilul Titan la nivelul epvei Titanic.

Celor doi roboţi urmează să li se alăture încă unul, american, denumit Magellan, care va participa de asemenea la căutări, sub apă.

Titan, un dispozitiv creat de către o întreprindere privată americană, OceanGate Expeditions, pentru a naviga în ape adânci, dispune de o autonomie de 96 de ore în timpul scufundării.

În total, cinci persoane se află la bordul acestui submarin.

Un american, un francez, un britanic şi doi pakistanezi urmau să viziteze epava Titanicului, la aproximativ 4.000 de metri adâncime, în Oceanul Atlantic.

Contactul cu Titan a fost pierdut la două ore după plecarea submersibilului în această expediţie.

Miercuri, au fost captate, sub apă, de către un sonar, la Atlantic, ”ciocnituri”.

Paza de Coastă a anunţat pe Twitter că ”avioane de tip P-3 canadiene au dectat zgomote sub apă, în zona de căutare”.

În pofida acestei speranţe, căutările nu au dat roade.

Ajutoare continuă să fie trimise de către armatele americană şi canadiană.

Avioane de tip C-130 şi P-3 supreveghează zona, iar nave dotate cu roboţi submarini ”scanează” apele Atlanticului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.