Câteva mii de persoane au manifestat, duminică, la Helsinki, în ajunul summitului istoric între Donald Trump şi Vladimir Putin, care va avea loc în capitala Finlandei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii - între 2.000 şi 2.500 conform poliţiei, mai multe mii potrivit organizatorilor - s-au îndreptat spre Piaţa Senatului, lângă marea catedrală luterană din Helsinki, în apropiere de Palatul prezidenţial, unde se vor întâlni pentru prima dată într-un summit bilateral preşedinţii american şi rus.

Manifestanţii au răspuns apelului lansat de colectivul Helsinki Calling, care reuneşte zeci de ONG-uri şi asociaţii.

Aceştia au afişat sloganuri care cheamă la ”respectarea Ucrainei” şi la promovarea drepturilor omului ("Make human rights great again"), dar şi la eliberarea regizorului ucrainean Oleg Sentsov, care se află în închisoare în Rusia şi care a intrat în greva foamei de la mijlocul lunii mai.

Aproximativ 50 de protestatari apropiaţi de mişcarea tinerilor eurosceptici, precum şi câţiva militanţi dintr-o grupare de extremă dreapta, potrivit agenţiei locale STT, şi-au exprimat susţinerea pentru Donald Trump, în centrul capitalei Helsinki.

 

Manifestaţii de mică amploare sunt prevăzute şi luni, în timpul summitului Trump-Putin.

Cotidianul finlandez ”Helsingin Sanomat” a anunţat că a rezervat 300 de panouri în capitală, pe care se poate citi, în limbile engleză şi rusă: ”Domnule preşedinte, bine aţi venit în ţara presei libere”, aluzie la faptul că Finlanda figurează constant în fruntea clasamentului ţărilor care respectă libertatea presei realizat de Reporters sans frontières.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.