Autorităţile din Catalonia au anunţat, vineri, noul guvern, deschizând drumul spre încheierea perioadei în care Madridul a condus regiunea. Au fost excluşi patru politicieni care se află sub investigaţie din cauza rolului lor în organizarea referendumului de independenţă, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul vine după ce socialistul Pedro Sanchez a devenit noul prim-ministru al Spaniei. Sanchez a declarat că va relua dialogul cu guvernul din Catalonia.

Fostul premier, Mariano Rajoy, a impus ca Madridul să conducă în mod direct regiunea după ce a dizolvat guvernul în urma organizării unui referendum ilegal pentru independenţa Cataloniei în octombrie 2017.

Conform legii, Madridul este obligat să ofere puterea guvernului catalan odată ce sunt anunţaţi membrii acestuia.

În prima listă a cabinetului anunţată pe 19 mai, liderul catalan Quim Torra a inclus şi candidaţi care se aflau în exil sau sub investigaţie din cauza rolului jucat în organizarea referendumului.

Guvernul spaniol a refuzat astfel publicarea numelor în monitorul oficial al Cataloniei şi astfel noua administraţie nu a putut prelua puterea oficial.

Cabinetul anunţat vineri include opt bărbaţi şi şase femei, Elsa Artadi fiind purtătoarea de cuvânt, care îi ia locul lui Jordi Turull, fostul purtător de cuvânt al lui Carles Puigdemont, liderul catalan aflat sub investigaţie pentru rolul său în referendum.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.