Casa Albă a declarat marţi că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea barajului de la Nova Kahovska din Ucraina, dar evaluează rapoarte potrivit cărora explozia a fost cauzată de Rusia, care controla hidrocentrala încă de anul trecut, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională, John Kirby, a declarat că este clar că distrugerea barajului de pe fluviul Nipru, care separă forţele ruse şi ucrainene în sudul Ucrainei, a provocat probabil "mulţi morţi" şi evacuarea a mii de ucraineni.

Kirby a spus că daunele ar putea avea un impact devastator asupra securităţii energetice a Ucrainei.

"Am văzut informaţiile potrivit cărora Rusia este responsabilă pentru explozia de la baraj", a spus el. "Facem tot ce putem pentru a evalua aceste rapoarte şi lucrăm cu ucrainenii pentru a aduna mai multe informaţii, dar nu putem spune în mod concludent ce s-a întâmplat", a declarat Kirby.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul Nova Kahovka, în timp ce Kremlinul a declarat că Ucraina a fost cea care a sabotat barajul, în parte pentru a-şi masca insuccesul contraofensivei.

CITEȘTE ȘI Kremlinul spune că Ucraina a sabotat barajul de la Nova Kahovka pentru a lăsa Crimeea fără apă şi pentru a distrage atenţia de la propriul eşec



Kirby spune că este prea devreme pentru a discuta despre orice impact potenţial asupra contraofensivei planificate de mult timp de Ucraina.

El a menţionat că la momentul în care s-a produs explozia, forţele ruseşti ocupau ilegal barajul şi aveau controlul asupra lui, dar a spus că oficialii americani nu au stabilit dacă a fost un act intenţionat.

Întrebat dacă distrugerea barajului ar constitui o crimă de război, Kirby a răspuns că dreptul internaţional interzice distrugerea infrastructurii civile.

El a declarat că oficialii americani vor continua să lucreze cu partenerii umanitari de pe teren pentru a furniza ajutor celor afectaţi.

CITEȘTE ȘI Barajul Kahovka, avariat cu câteva zile înainte să cedeze, arată imagini satelitare Maxar, dezvăluie CNN
CITEȘTE ȘI Ucraina evacuează locuitori din Herson ”cât mai rapid posibil”, anunţă ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Svîrîdenko. Ea exclude o avarie structurală. Barajul Kahovka ”a fost folosit ca o armă ecologică” de către Rusia, acuză ea. 80 de localităţi în

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.