Casa Albă a blocat vineri, oficial, o încercare a lui Donald Trump de a nu permite accesul Congresului la documente legate de atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, când era încă preşedinte, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de presă Jen Psaki a spus că preşedintele Joe Biden a autorizat Arhivele Naţionale, o agenţie guvernamentală care păstrează documentele din perioada mandatului lui Trump, să predea un set iniţial de documentele solicitat de o comisiei a Camerei Reprezentanţilor care investighează revolta din 6 ianuarie.

”Preşedintele a stabilit că nu este justificată o afirmare a privilegiului executiv pentru primul set de documente de la Casa Albă condusă de Trump, care ne-au fost furnizate de Arhivele Naţionale”, a spus Psaki.

Suporteri ai lui Trump au luat cu asalt clădirea Congresului în ziua respectivă, într-o ăncercare eşuarp de a-i împiedica pe congresmeni să certifice victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale. Peste 600 de oameni sunt acuzaţi penal în urma incidentului.

Între timp, comisia care investighează cazul a avertizat că va aduce acuzaţii penale împotriva lui Steve Bannon, consilierul lui Trump care refuze să coopereze în investigaţie.

"Nu vom permite niciunui martor să sfideze o citaţie legală sau să încerce să tragă de timp şi vom lua în considerare rapid avansarea unei acuzaţii penale referitoare la sesizarea Congresului", au declarat reprezentanţii Bennie Thompson şi Liz Cheney, care conduc comisia.

Bannon a declarat joi ccomisieică nu va respecta o citaţie emisă luna trecută.

Un avocat al lui Bannon, Robert Costello, a afirmat într-o scrisoare adresată comisiei că Bannon va refuza să se conformeze din cauza pretenţiei lui Trump că poate invoca privilegiul executiv pentru a bloca mărturia lui Bannon.

Privilegiul executiv este o doctrină legală care protejează confidenţialitatea unor comunicări între oficialii de la Casa Albă.

Experţi juridici au declarat că Trump, în calitate de fost preşedinte, nu poate folosi în mod legal privilegiul executiv pentru a bloca citaţiile emise de comisie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.