Candidatul de centru-stânga Carlos Alvarado a obţinut o victorie zdrobitoare în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Costa Rica, o ţară mai împărţită ca niciodată pe tema căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi religie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 60,7% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor după numărarea a 95% din voturi anunţate duminică seara, acest fost ministru al Muncii, în vârstă de 38 de ani, şi-a devansat adversarul evaghelist Fabricio Alvarado - cu care nu este rudă -, care a obţinut 39,3% din voturile exprimate.

Candidatul conservator, în vârstă de 43 de ani, care se opune ferm mariajului gay, şi-a recunoscut înfrângerea într-un discurs în faţa susţinătorilor şi şi-a sunat adversarul pentru a-l felicita.

”Noi nu am câştigat alegerile, dar putem să acceptăm acest rezultat cu capul sus”, a declarat el, după care i-a ”mulţumit lui Dumnezeu în primul rând”.

La anunţarea rezulattelor, susţinătorii lui Carlos Alvarado, adunaţi într-o piaţă din capitală, au urlat de fericire, agitând steaguri galben-roşii, culorile Partidului Acţiunii Cetăţeneşti (PAC, la putere).

”Aceste alegeri ne-au permis, ca ţară, să ne privim în oglinfă. În această oglindă, am văzut o ţară diversă, care are puncte de vedere diferite, care cunoaşte inegalitatea, care trebuie să muncească pentru ca să dea mai multe oportunităţi anumitor părţi din ţară. Sarcina noastră trebuie să fie să unim ţara”, a declarat învingătorul în faţa mulţimii.

”POVESTEA CAMERISTEI”

”Aceasta este victoria candidatului care a promovat un discurs la iubirii şi toleranţei”, şi-a exprimat bucuria Rodrigo Echeverria, în vârstă de 48 de ani, care a ieşit în stradă să sărbătorească rezultatul.

Spre deosebire de Fabricio, Carlos propune o intervenţie mai mare a statului în economie şi este favorabil uniunilor între persoane de acelaşi sex.

În timp ce candidatul evanghelist vota, un grup de femei manifesta în stradă, duminică, împotriva conservatorismului său religios. Ele erau îmbrăcate în roşu şi alb, ca în serialul de televiziune ”The Handmaid's Tale”. Această operă, adaptată după romanul eponim al lui Margaret Atwood, descrie viitorul apocaliptic al unei societăţi dominate de o sectă. în care femeile fertile sunt transformate în sclave sexuale.

”Protestăm faţă de fundamentalism”, a declarat pentru AFP Gabriela Clark, o activistă din mişcarea ”Noi ne aparţinem”.

”Vrem nu doar să apărărm democraţia, pacea şi respectul faţă de natură, ci să proiectăm Costa Rica spre viitor”, a declarat Carlos Alvarado, după ce a votat.

Cei doi candidaţi - ambii foşti jurnalişti cărora le-a plăcut să cânte - se aflau cot la cot în sondaje.

Spre deosebire de opozantul său Fabricio, fost deputat şi candidat din partea Partidului Restauraţiei Naţionale (RN, evaghelic), o vedetă a muzicii creştine, candidatul PAC preferă rockul şi a făcut parte dintr-o trupă în tinereţe.

POLARIZARE

”Este prima oară când un scrutin în Costa Rica se polarizează asupra unor subicte religioase şi de drepturile omului”, subliniază analistul Gustavo Araya, de la Facultatea latino-americană de Ştiinţe Sociale (Fiacso).

Scorul lor aproape egal în sondaje înaintea turului doi arată, în opinia sa, că ”populaţia nu ştie încă ce model de dezvoltare doreşte” în această mică ţară care trăieşte din turism ecologic şi cunoscută prin tradiţia sa democratică şi stabilitatea sa politică.

Costa Rica este considerată drept una dintre ţările cele mai progresiste din regiune, cu un nivel de alfabetizare de 97,5% şi o alocare de peste 7% din PIB în educaţie, potrivit UNESCO.

Indicele ONU al Dezvoltării Umane din 2016 plasează această ţară centro-americană pe poziţia 66 în lume şi pe locul trei în America Latină.

Fabricio Alvarado şi-a exploatat, în primul tur, opoziţia faţă de căsătoria gay, care a devenit o temă centrală, însă şi-a moderat atât discursul, între cele două tururi, cât şi referinţele religioase, cu scopul de a-şi lărgi electoratul şi a face alianţe.

El s-a detaşat din plutonul candidaţilor prin adoptarea unei poziţii ferme împotriva uniunilor între persoane de acelaşi sex, în urma unei hotărâri a justiţiei care afectează întregul continent.

Curtea Interamericană a Drepturilor Omului (Curtea IDH), o instituţie care emană de la Organizaţia Statelor Americane (OEA), a îndemnat pe 9 ianuarie ţările din regiune să recunoască căstoria gay, marcând astfel o evoluţie majoră în America Latină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.