Cardinalul italian Angelo Sodano, numărul doi la Vatican în pontificatele lui Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea, a murit vineri la vârsta de 94 de ani, în regiunea sa natală, Piemont (nord-vest), anunţă sâmbătă Vaticanul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Papa Francisc i-a adus un omagiu ”acestui om al Bisericii stimat, care şi-a trăit cu generozitate sacerdoţia (...) în serviciul Sfântului Scaun”, într-o telegramă adresată familiei acestuia şi publicată de către Vatican.

Funeralii urmează să aibă loc marţi la Bazilica Sfântul Petru, în prezenţa Papei.

Ioan Paul al II-lea l-a făcut numărul său doi, numindu-l secretar de stat în 1991, după ce l-a făcut cardinal. El l-a însoţit pe papă în străinătate în aproximativ 50 de vizite.

Benedict al XVI-lea l-a confirmat în post, imediat după ce a fost ales, în 2005, post în care a rămas până în septembrie 2006.

Cardinalul Sodano a fost numărul doi la Vatican timp de 15 ani.

În 2005, el a devenit totodată decanul de vârstă al Colegiului Cardnalilor, pe care-l conducea la momentul demisiei lui Benedict al XVI-lea, în februarie 2013.

Însă, în vârstă de 80 de ani, el şi-a pierdut calitatea de cardinal elector şi nu a putut să participe la Conclavul însărcinat cu alegerea noului papă.

POLEMICI

Născut la 23 noiembrie 1927, el este al doilea dintre cei şase copii ai unei familii din zona rurală a Piemontului.

Absolvent de teologie şi drept canonic la Roma, el s-a lansat mai întâi în cariera diplomatică, ocupând mai multe posturi în America de Sud.

 În 1977, el este numit de către Paul al VI-lea nunţiu apostolic în Chile, unde îndeamnă la o atitudine îngădutoare faţă de regimul militar al dictatorului Augusto Pinochet.

Întors la Roma în 1988, el devine mâna dreaptă a cardinalului secretar de stat Agostino Casaroli şi este numit în 1989 secretar însărcinat cu Relaţiile cu Statele, un post echivalent celui de ministru de Externe.

Cardinalul Sodano s-a aflat în centrul mai multor polemici.

El este unul dintre personajele centrale ale cărţii ”Sodoma. Anchetă în inima Vaticanului” a lui Frédéric Martel, în care jurnalistul francez denunţă stilul de viaţă al acestua la Roma şi legăturile acestuia cu Pinochet pe când era nunţiu în Chile.

Potrivit săptămânalului National Catholic Reporter, Angelo Sodano l-ar fi protejat pe fondatorul Legionarilor lui Cristos, Marcial Maciel Degollado, care a trăit timp de mulţi ani cu o femeie cu care a făcut un copil.

Marcial Maciel este suspectat, de asemenea, de agresarea sexuală a unor copii şi unor seminarişti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.