Capul mafiot Raffaele Cutolo, supranumit ”profesorul”, protagonist al uneia dintre cele mai sângeroase perioade a mafiei napolitane în anii '70 şi '80, a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, scrie joi presa italiană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raffaele Cutolo a decedat la Spitalul din Parma, în Emilia-Romagna (nord), după 57 de ani de detenţie.

El nu a dat vreodată dovadă de vreo remuşcare şi nu a colaborat cu justiţia cu privire la rolul pe care l-a jucat în organizaţia pe care a înfiinţat-o - Nuova Camorra Organizzata (Noua Camorra Organizată) - şi care avea autoritate asupra tuturor celorlalte clanuri.

Născut în 1941 în regiunea Napoli, el este condamnat prima oară în 1963 la închisoare pe viaţă, după ce este găsit vinovat de uciderea unui bărbat care i-a ofensat sora.

În închisoare, charisma şi talentul său de poet îi aduc supranumele de ”profesorul” în rândul celorlalţi deţinuţi.

El şi-a înfiinţat şi gestionat orgaizaţia din celula din închisoare, în care şi-a petrecut aproape toată viaţa de adult.

El a pus capăt împărţirii puterii între marile familii din Camorra, mafia napolitană, care trebuiau să-i dea sooteală.

El a devenit atât de puternic, încât a ajuns să aibbă relaţii cu serviciile secrete şi lumea politică.

Domnia i-a fost marcată de valuri de crime - în medie 300 pe an -, iar imperiul său îngloba de la contrabanda cu ţigarete la contracte cu administraţia publică.

În cursul vieţii, care a inspirat zeci de cărţi şi un film, el a repetat în mai multe rânduri că deţine secrete care ar fi putut zgudui statul italian, însă fără să treacă vreodatăla fapte.

”El a fost un cap puternic, mai puternic ca un premier”, comentează scriitorul napolitan Roberto Saviano, citat de cotidianul La Stampa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.