Eurodeputatul german Markus Pieper a anunţat că renunţă la postul de comisar însărcinat cu Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM), foarte bine plătit, contestat de către comisarul însărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton, în urma unei polemici care ameninţa campania electorală în vederea unei realegeri a preşedintei Ursula von der Leyen cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La sfârştul lui ianuarie, acest ales al Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) a fost desemnat de către Ursula von der Leyen, membră al aceluiaşi partid, să ocupe în cadrul Comisiei Europene (CE) noul post de comisar european însărcinat cu IMM-urile.

Această recrutare a fost contestată de către comisarul francez Thierry Breton.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Alegerea lui lui von der Leyen a unui compatriot din acelaşi partid alimenta acuzaţii de favoritism.

Ea a avut loc cu câteva săptămâni înaintea Congresului Partidului Popular European (PPE) - din care face parte CDU - de la Bucureşti, la începutul lui martie, în care formaţiunea a anunţat că o susţine pe von der Leyen într-un al doilea mandat.

Parlamentul European (PE) a cerut joi anularea acestei numiri şi lansarea unei noi proceduri, într-un vot cu o majoritate largă.

Markus Pieper s-a declarat victima unei campanii politice a lui Thierry Breton, un apropiat al grupului Renew Europe (liberali şi centrişti).

”Având în vedere felul în care Breton îmi boicotează intrarea în fucţie încă de la început în Comisie, nu văd nicio posibilitate să răspund aşteptărilor legitime legate de de această funcţie”, a declarat luni seara cotidianului Handelsblatt Markus Pieper.

El l-a acuzat pe comisarul francez de faptul că este ”motivat exclusiv de politica partizană”.

Markus Pieper a semnat un contract la 31 martie şi urma să preia funcţia marţi.

El ar fi urmat să-i raporteze în mod direct Ursulei von der Leyen şi lui Thierry Breton, însărcinat cu Industria.

Acest post - de gradul 15 - este unul dintre cele mai înalte în ierarhia europeană şi urma să-i aducă 18.430 de euro pe lună, potrivit grilei oficiale.

Ursula von der Leyen a luat act de această retragere.

”Preşedinta respectă şi totodată regretă decizia lui Markus Pieper de a renunţa să-şi preia funcţia de Enisar al IMM”, a anunţat luni seara într-un comunicat un purtător de cuvânt al CE, Éric Mamer.

”Preşedinta a decis să suspende redeschiderea procedurii de selectare în post (...) până în perioada de după alegerile europene”, a anunţat el.

Thierry Breton şi comisarii italian Paolo Gentiloni şi luxemburghez Nicolas Schmit şi şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, au pus la îndoială ”transparenţa şi imparţialitatea” procedurii de numire a lui Markus Pieper, într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen.

Doi candidaţi - eurodeputata cehă Martina Dlabajova din grupul parlamentar Renew Europe, susţinută de Thierry Breton, şi Anna Stellinger de la Confederaţia Întreprinderilor Suedeze, ajunseseră în ultima etapă a procedurii de recrutare, cu evaluări mai bine ca ale lui Markus Pieper.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.