Cancelarul german Olaf Scholz a semnalat duminică că este deschis să suplimenteze forţele germane în Lituania, pentru a consolida flancul estic al NATO, ca răspuns la desfăşurarea de trupe ruse în apropierea graniţelor cu Ucraina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite au ordonat deja suplimentarea forţelor sale cu circa 3.000 de militari, pentru a consolida NATO în Polonia şi România, ca răspuns la temerile privind o invazie rusă a fostei republici sovietice.

”Suntem gata să facem tot ce este necesar pentru a întări” grupul de luptă condus de germani în Lituania, a declarat Scholz într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, cu puţin timp înainte de zborul său la Washington, unde se va întâlni cu preşedintele american Joe Biden.

Cancelarul a spus că va discuta acest lucru cu şefii celor trei state baltice care urmează să-l viziteze la Berlin joia viitoare.

Cu toate acestea, el a exclus încă o dată livrările de arme către Ucraina, din cauza politicii Germaniei de a nu trimite arme în zonele de conflict - o poziţie înrădăcinată în istoria sângeroasă a ţării din secolul al XX-lea, care a fost analizată în ultimul timp.

NATO a desfăşurat patru unităţi de luptă multinaţionale, care au aproximativ 5.000 de militari în total, în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, ca răspuns la anexarea de către Moscova a regiunii Crimeea de Ucraina în 2014.

Aceste aşa-numite grupuri de luptă ale NATO, conduse de Statele Unite, Germania, Canada şi Marea Britanie, sunt menite să stopeze un atac în regiune şi să câştige timp pentru ca trupele NATO suplimentare să ajungă în prima linie.

Scholz a spus că a observat o oarecare atenuare a tensiunilor dintre Occident şi Rusia, cu o creştere a dialogului, fie între Statele Unite şi Rusia, fie în aşa-numitul format Normandia al discuţiilor dintre Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina.

”Aceasta a fost blocat de mult timp”, a spus el într-un interviu separat acordat postului RTL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.