Guvernul canadian a difuzat un avertisment de călătorie destinat lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor canadieni care vor să se ducă în Statele Unite, cu privire la riscurile cu care se pot confrunta în anumite state americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ottawa le recomandă astfel ”să verifice legile locale” şi evocă ”legi şi politici care pot afecta” membrii comunităţii LGBT canadieni în anumite state americane.

Acest tip de avertisment, publicat pe site-ul Ministerului canadian de Externe, vizează de obicei ţări recunoscute care încalcă drepturile homosexualilor - ca Rusia, Egipt sau Uganda.

”Anumite state au adoptat legi şi politici care ar putea afecta persoanele 2ELGBTQI+ (acronimul folosit de canadieni pentru a desemna membrii comunităţii LGBT+). Verificaţi legile locale şi pe cele ale statului vizat”, recomandă Guvernul canadian pe site.

PRIMA DESTINAŢIE A CANADIENILOR

În general, avizele de călătorie ale Guvernului canadian privesc riscuri legate de situaţii de instabilitate politică sau dezastre naturale.

Întrebată despre acest subiect marţi, într-o conferinţă de presă, Chrystia Freeland, vicepremierul canadian, a subliniat că această decizie nu este politică.

”Avem funcţionari în Guvern al căror rol este să observe ceea ce se întâmplă în lume şi să supravegheze pericolele specifice care pândesc anumite grupuri de canadieni în particular”, a declarat ea.

Canada, o ţară cu 40 de milioane de locuitori, are aproximativ un milion de lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali, potrivit Statistique Canada.

Statele Unite sunt prima destinaţie a canadienilor, dintre care 2,8 milioane au vizitat America în iunie.

Avizul Ottawei ontervine în contextul în care retorica împotriva homosexualităţii se intensifică în Statele Unite, a unei avanlanşe de legi împotriva transsexualilor ale unor aleşi conservatori şi a unor boicoturi ţăintite ale unor mărci, precum supermarketurile Target, care au susţinut cauza comunităţii LGBT americane.

În iunie 2023, Curtea Supremă a Statelor Unite a autorizat, pentru prima oară, anumnite magazine să respingă clienţi lesbiene, gay, bisexuali şi transsxuali din motive religioase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.