Camioane cu bărbaţi, femei şi copii la bord au părăsit miercuri ultima enclabă a ezistenţei grupării Statului Islamic (SI) în estul Siriei, o evacuare care apropie forţele arabo-kurde susţinute de Washington de asaltul final, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintr-o poziţie a Forţelor Democratice Siriene (FDS) în apropierea satului Baghouz, o jurnalistă AFP a văzut trecând aproximativ zece camioane mari cu remorci acoperite cu prelate. Ea a văzut zeci de bărbaţi, dar şi femei purtând niqab şi copii, inclusiv fete.

Era imposibil imediat să se estimeze numărul persoanelor evacuate şi nici câţi civili - în principal familii SI au mai rămas împreună cu jihadiştii baricadaţi într-un mic ”buzunar” la Baghouz într-o zonă de aproximativ o jumătate de kilometru pătrat, situată în apropierea frontierei cu Irakul.

Acuzând jihadiştii că folosesc civilii drept ”scuturi umane”, FDS şi coaliţia internaţională condusă de Washington şi-au încetinit în ultimele zile operaţiunile, pentru ca aceste familii să poată pleca.

”După mai multe zile de încercări zadarnice, am reuşit să evacuăm un prim val astăzi (miercuri)”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al FDS, Mustefa Bali, referindu-se la convoiul văzut de AFP.

”Numărul nu este cunoscut încă”, a adăugat el, precizând că persoanele respective sunt transportate către o zonă de primire a FDS, în care sunt supuse la percheziţii corporale şi interogatorii intensive, cu scopul de a identifica eventuali jihadişti.

”Nu ştim dacă între ele se află jihadişti. Vom şti la momentul percheziţiilor”, a subliniat el.

”Sunt în continuare civili în interiorul (redutei jihadiste), putem vedea”, a precizat Bali.

NEGOCIERI?

ONU şi-a exprimat marţi ”îngrijorarea profundă” faţă de aproximativ 200 de familii ”aparent prinse în capcană”.

De la începutul lui decembrie, aproape 40.000 de persoane, în principal familii ale unor jihadişti, au fugit din sector, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

La Baghouz, SI mai deţine controlul doar asupra câtorva rânduri de case. Jihadiştii s-au baricadat în tuneluri, în mijlocul unui adevărat ocean de mine, vizând să încetinească avansarea FDS.

SOHR a evocat ”negocieri” în curs între FDS şi SI în vederea unei ”capitulări” a jihadiştilor baricadaţi. Directorul Observatorului Rami Abdel Rahman a evocat un posibil ”acord cu contururi încă vagi”.

În 2014, SI a cucerit vaste teritorii în Siria şi Irak şi a proclamat un ”califat” într-o zonă de mărimea Regatului Unit.

Jihadiştii şi-au instalat propria administraţie, executându-i şi torturându-i pe cei care nu le respectau legea şi au urzit atentate sângeroase inclusiv în străinătate.

Însă SI a intrat în derută în urma unor bătălii în ţară, iar forţele kurde au arestat sute de străini.

În ultimele săptămâni, echipe AFP aflate în estul Siriei s-au întâlnit cu francezi, dar şi germani şi ruşi fugind din ultima redută jihadistă.

Aceşti străini reprezintă o adevărată bătaie de cap pentru occidentali, care exită în general să-i repatrieze, în pofida unor îndemnuri ale kurzilor şi Statelor Unite.

RETRAGEREA CETĂŢENIEI

Britanica Rami Abdel Rahman - care s-a alăturat SI în Siria în 2015 şi care este reţinută în prezent într-o tabără pentru persoanele dislocate în nord-estul Siriei - a denunţat miercuri hotărârea Ministerului britanic de Interne de a-i retrage naţionalitatea.

”Sunt un pic şocată (...). Cred că este un pic nedrept pentru mine şi fiul meu”, a declarat tânăra, în vârstă de 19 ani, pentru postul ITV.

Familia sa a anunţat că examinează ”toate căile legale de a contesta această decizie”, care poate fi atacată în apel.

Preşedintele american Donald Trump a îndemnat recent ţările europene să-şi repatrieze cetăţenii din Siria. Însă Parisul, Londra, Berlinul şi Bruxellesul i-au replicat că o asemenea întoarcere nu este, pentru moment, pe ordinea de zi

La rândul său, Washingtonul a anunţat marţi că examinează cazul unor americani care se află în Siria.

Însă Robert Palladino, un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, a apreciat drept ”extrem de complicată” situaţia acestora.

El a fost întrebat despre cazul lui Hoda Muthana - o tânără originară din Alabama care a intrat în rândul SI în 2015, pe când avea 19 ani.

Într-un interviu publicat în ediţia de duminică de cotidianul The Guardian, tânăra - care a participat la propaganda SI, şi a îndemnat la ”vărsarea sângelui american” - şi-a exprimat regretul faţă de faptele sale trecute.

În afara acestei ultime redute din estul Siriei, jihadişti din cadrul SI sunt răspândiţi în vastul deşert central Badiya şi revendică atacuri comise de ”celule adormite” în regiuni aflate sub controlul FDS.

Declanşat în 2011 de reprimarea în sânge de către regimul lui Bashar al-Assad a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, Războiul din Siria a devenit tot mai complex în timp, implicând grupări jihadiste şi puteri străine, pe un teritoriu tot mai fragmentat.

Războiul s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.