Două sute de familii se află în ultima zonă aflată în continuare sub controlul grupării Statul Islamic (SI), în estul Siriei, şi sunt împiedicate să plece de către jihadişti, un lucru care poate fi considerat o crimă de război, a declarat marţi Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Multe dintre ele (...) continuă (de asemenea) să fie supuse unor atacuri aeriene şi tiruri de artilerie intensive ale forţelor coaliţiei conduse de americani şi ale aliatelor lor la sol, FDS (Forţele Democratice Siriene)”, a declarat, citată într-un comunicat, Michelle Bachelet.

”SI pare să împiedice unele (familii), dacă nu pe toate să plece. Este o posibilă crimă de război din partea SI”, a declarat, într-o conferinţă de presă, purtătorul său de cuvânt Rupert Colville.

Dreptul internaţional obligă FDS şi coaliţia să ia toate măsurile de precauţie pentru a proteja civilii, a subliniat el.

Michelle Bachelet şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de cele aproximativ 20.000 de persoane care au fugit, în ultimele săptămâni, din zone aflate sub controlul SI în provincia Deir Ezzor (est).

Aceste persoane deplasate s-au instalat în tabere gestionate de către forţele kurde, inclusiv FDS, şi ar fi împiedicate să părăsească aceste tabere, a adăugat ea.

”O atenţie deosebită trebuie acordată acestor civili, care ar trebui, în măsura în care este posibil, să fie tratate uman şi autorizate să părăsească aceste tabere. Ele nu ar trebui să fie ţinute în detenţie, mai puţin în cazul în care sunt suspectate că au comis o anumită infracţiune”, a declarat Rupert Colville.

FDS afirmă că sunt pe cale să elimine ultimul ”buzunar” al rezistenţei grupării jihadiste în estul Siriei, în satul Baghouz, unde estimează că sunt asediaţi câteva sute de combatanţi şi aproximativ 2.000 de civili.

Un purtător de cuvânt al FDS, Mustafa Bali, a apreciat marţi că acţiunile de gherilă ale SI în regiune se intensifică de mai multe zile.

Gruparea jihadistă a lansat două atacuri, în urmă cu trei zile, în satul Dhiban, situat la aproximativ 90 de kilometri nord de Baghouz.

Primul atac s-a soldat cu moartea a doi membri FDS şi a unui jihadist. Al doilea atac, comis în timpul nopţii, s-a soldat cu moartea a trei jihadişti, iar alţi doi au fost luaţi prizonieri, a adăugat Mustafa Bali.

”Celulele adormite trec la acţiune zilnic”, a declarat el. ”Organizaţia (SI) este încă solidă. Să se pună capăt prezenţei militare a Daech (acronimul arab al SI) nu înseamnă eliminarea sa”.

FDS, o alianţă arabo-kurdă susţinută de Statele Unite şi aliaţii lor, au cerut luni coaliţiei antijihadiste să menţină un contingent de 1.000-1.500 de oameni în Siria, pentru a le ajuta în lupta împotriva Statului Islamic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.