Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat joi un pachet de ajutor pentru Israel, separat de Ucraina, în valoare de 14,3 miliarde de dolari. Iniţiativa republicană este prima acţiune legislativă majoră sub conducerea noului preşedinte al Camerei, Mike Johnson, dar cel mai probabil este sortită eşecului în Senat, în timp ce Casa Albă, care voia un pachet de finanţare comun cu Ucraina, a anunţat deja că se va opune prin veto, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura a trecut cu 226 de voturi la 196, în mare parte fiind un vot pe linie de partid, o schimbare faţă de tipicul sprijin puternic bipartizan al Congresului pentru acordarea de ajutor Israelului.

Doisprezece democraţi au votat alături de 214 republicani în favoarea proiectului de lege, iar doi republicani s-au alăturat celor 194 de democraţi care s-au opus.

Votul a pregătit terenul pentru o bătălie dură cu democraţii din Senat şi de la Casa Albă, care au criticat proiectul republican.

Pachetul de ajutor pentru Israel este prima iniţiativă legislativă majoră pentru noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson. Potrivit noului speaker, problema alocării de fonduri suplimentare pentru a ajuta Ucraina va fi analizată în Congres după ce va fi rezolvată asistenţa militară pentru Israel.

Din cei 14,3 miliarde de dolari prevăzuţi pentru Israel, 4 miliarde de dolari ar urma să fie alocaţi sistemelor de apărare israeliene "Iron Dome" şi "Praştia lui David" şi alte 1,2 miliarde de dolari pentru dezvoltarea sistemului de apărare "Iron Beam".

Democraţii, care controlează Senatul, au avertizat că ei consideră inacceptabilă propunerea Camerei. Acum, ambele camere vor trebui să încerce să elaboreze o versiune de compromis a proiectului de lege.

Deoarece proiectul votat de Cameră combină ajutorul pentru Israel cu o reducere a finanţării pentru Serviciul de venituri interne şi omite ajutorul pentru Ucraina, preşedintele Joe Biden a promis că-şi va exercita dreptul de veto, iar senatorul Chuck Schumer, liderul majorităţii democratre din Senatu, a declarat că nu va supune la vot proiectul legislativ adoptat de Cameră.

Biden a cerut Congresului să aprobe un pachet mai amplu de cheltuieli de urgenţă în valoare de 106 miliarde de dolari, care să includă fonduri pentru Israel, Taiwan şi Ucraina, precum şi pentru ajutor umanitar.

Schumer a declarat că Senatul va lua în considerare un proiect de lege bipartizan care să abordeze priorităţile mai largi.

Disputa dintre cele două camere ar putea însemna că vor trece săptămâni până când Congresul va aproba orice plan de cheltuieli de urgenţă.

Republicanii au o majoritate de 221-212 în Cameră, dar colegii democraţi ai lui Biden controlează Senatul cu 51 de mandate la 49. Pentru a deveni lege, proiectul de lege ar trebui să treacă atât de Cameră, cât şi de Senat şi să fie semnat de Biden.

În timp ce democraţii şi mulţi republicani susţin în continuare cu tărie Ucraina, un grup mai mic, dar vocal, de republicani pune sub semnul întrebării trimiterea mai multor bani guvernului de la Kiev într-o perioadă cu deficite bugetare abrupte.

Johnson, care a votat în repetate rânduri împotriva ajutorului pentru Ucraina înainte de a deveni preşedinte al Camerei, luna trecută, intenţionează să introducă un proiect de lege care să combine asistenţa pentru Ucraina cu bani pentru a spori securitatea la graniţa SUA cu Mexicul.

După votul de voi, Johnson a îndemnat Senatul şi Casa Albă să aprobe rapid proiectul de lege. "Senatul şi Casa Albă nu pot lăsa să treacă acest moment şi îi îndemn să acţioneze rapid şi să aprobe acest proiect de lege, aşa cum a făcut astăzi Camera", a declarat el pe X.

Congresul a aprobat 113 miliarde de dolari pentru Ucraina de la începutul invaziei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.