După Senat, şi Camera Reprezentanţilor din SUA, controlată de republicani, a adoptat în noaptea de joi spre vineri reducerea cu 9 miliarde de dolari a fondurilor alocate pentru finanţarea serviciilor publice de radiodifuziune şi pentru ajutorul extern, lege propusă de preşedintele Donald Trump, trimiţând-o la Casa Albă pentru a fi semnată, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Camera a votat cu 216 voturi pentru şi 213 împotrivă în favoarea pachetului de reduceri de finanţare, modificat de Senat săptămâna aceasta pentru a exclude reduceri de aproximativ 400 de milioane de dolari din fondurile destinate programului global PEPFAR de prevenire a HIV/SIDA.

Doar doi republicani din Camera Reprezentanţilor au votat împotriva reducerii, alături de democraţi: reprezentanţii Brian Fitzpatrick din Pennsylvania şi Mike Turner din Ohio.

„Facem un mic pas pentru a reduce cheltuielile inutile, dar un pas uriaş către sănătatea fiscală”, a declarat reprezentantul Aaron Bean, republican din Florida, care pledează pentru un pachet similar de reduceri ale cheltuielilor care să vină din partea Casei Albe în fiecare lună.

Liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, a replicat că reducerea finanţării „subminează capacitatea de a asigura siguranţa cetăţenilor şi de a proiecta puterea soft a Americii în întreaga lume” şi a subliniat că accesul americanilor din mediul rural la informaţii de urgenţă prin radioul public va fi diminuat.

Votul a marcat prima dată în ultimele decenii când un preşedinte a prezentat cu succes Congresului o astfel de cerere de reducere a bugetului, iar Casa Albă a sugerat că nu va fi ultima. Unii republicani nu au fost de acord cu reducerile, dar le-au susţinut oricum, ferindu-se să îl contrazică pe Trump sau să îi perturbe agenda, notează The Associated Pres.

În cadrul unui vot al Senatului, care a avut loc joi, înainte de răsărit, cu 51 de voturi pentru şi 48 împotrivă, doar două republicane, senatorii Susan Collins din Maine şi Lisa Murkowski din Alaska, au votat împotriva reducerii fondurilor.Ambele au pus sub semnul întrebării motivul pentru care Congresul – responsabil constituţional pentru puterea bugetară – a acceptat indicaţiile puterii executive de a reduce finanţarea.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor au simţit o presiune suplimentară pentru a adopta versiunea Senatului, deoarece administraţia Trump ar fi fost obligată să cheltuiască banii, dacă Congresul nu ar fi aprobat reducerile până vineri. Reducerea de 9 miliarde de dolari reprezintă aproximativ o zecime din 1% din bugetul federal de 6,8 trilioane de dolari.

Republicanii susţin că fondurile pentru ajutorul extern au fost alocate anterior unor programe pe care le consideră inutile şi că suma de 1 miliard de dolari destinată finanţării mass-mediei publice sprijină posturi de radio şi televiziunea PBS, care sunt părtinitoare faţă de punctele de vedere conservatoare.

CAZUL EPSTEIN SE STRECOARĂ ÎN BUGET

Votul privind finanţarea a fost amânat cu câteva ore din cauza dezacordurilor dintre republicani cu privire la alte legi şi a cererilor unor membri ai partidului pentru mai multă transparenţă din partea guvernului în cazul lui Jeffrey Epstein, finanţistul condamnat pentru infracţiuni sexuale, care avea legături cu celebrităţi şi care a decedat în închisoare.

Pentru a răspunde preocupărilor legate de Epstein, fără a mai întârzia proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor, republicanii din comisia pentru regulament a Camerei Reprezentanţilor au prezentat o rezoluţie care solicită publicarea documentelor referitoare la Epsten de către procurorul general al SUA în termen de 30 de zile. „Este o rezoluţie solidă, de bună-credinţă, care asigură protecţia victimelor şi a martorilor nevinovaţi”, a declarat reprezentanta Virginia Foxx din Carolina de Nord, liderul republican al comisiei pentru regulament.

Însă liderul democrat al comisiei pentru regulament, reprezentantul Jim McGovern din Massachusetts, a criticat rezoluţia, calificând-o drept „un comunicat de presă de PR”, deoarece nu prevede un mecanism de aplicare care să oblige Departamentul Justiţiei să se conformeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.