Aproximativ 25 de milioane de oameni din California sunt afectaţi de inundaţii în acest weekend, după ce statul american se confruntă cu ploi torenţiale, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe căi navigabile au fost inundate, cel puţin 19 persoane au murit şi mii de oameni au fost rugaţi să-şi evacueze casele.

În Montecito, un oraş aflat la 135 km nord-vest de Los Angeles, localnicii spun că ploaia le agravează trauma, după ce o alunecare de teren aici a ucis 23 de persoane în 2018 şi mulţi se tem că s-ar putea întâmpla din nou.

Rita Bourbon le-a mulţumit zidarilor italieni că i-au salvat viaţa. Meşterii i-au construit casa în urmă cu mai bine de un secol şi spune că e ca o fortăreaţă.Ea a supravieţuit furtunii de acum cinci ani, plângând înăuntru cu fiica ei şi câţiva prieteni, în timp ce ascultau sunetul bolovanilor şi al altor case distruse din temelii..

A doua zi, cartierul de pe coasta din Los Angeles a fost distrus şi 19 oameni duzini au murit, inclusiv vecina ei pe care a găsit-o în grădină, îngropată în noroi.

Din cauza inundaţiilor, pompierii au emis un avertisment „Pleacă acum!”  pentru întreaga comunitate, care include unii dintre cei mai faimoşi rezidenţi ai Californiei, precum Oprah Winfrey, Prinţul Harry şi Meghan Markle.

Ordinul de evacuare din Montecito a fost ridicat, dar locuitorii rămân în stare de alertă deoarece riscul de inundaţii şi alunecări de teren este foarte mare.

Abe Powell este co-fondatorul Santa Barbara Bucket Brigade, înfiinţată în 2018 pentru a mobiliza voluntari pentru a face curăţenie după alunecarea de teren. Săptămâna aceasta, Powell a condus voluntari în jurul comunităţii, umplând saci de nisip şi săpat tranşee.

Producătorul de film Steve McGlothen este unul dintre voluntari. Locuieşte în zonă de o jumătate de secol şi în casa lui de pe stâncă de 27 de ani.

Când îi ajută pe ceilalţi, a spus el, îşi ia mintea de la problemele legate de propria sa proprietate şi de disperarea pe care o simte în timp ce ploaia continuă să cadă. „Ne uităm la un pământ care nu s-a mişcat niciodată”, a spus el. "Aproape de 50 de ani - acest lucru nu s-a mutat niciodată. Nu a fost niciodată o problemă înainte."

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, s-a alăturat voluntarilor care umpleau saci de nisip în Santa Barbara. El spune că zona este un „punct fierbinte” de care este îngrijorat în zilele următoare.

„Aproximativ 24 de trilioane de galoane de apă au căzut în acest stat în ultimele 16 zile, în mijlocul unei mega secete”, a declarat guvernatorul Newsom pentru BBC. El spune că sttaul California trebuie să-şi reimagineze modul în care gestionează apa, deoarece infrastructura de aici a fost construită pentru o perioadă care nu mai există.

Californienii sunt obişnuiţi cu vremea extremă - incendii de vegetaţie, secetă şi ameninţarea cu cutremurele.  Dar „parada furtunii” care loveşte California este nouă.

Cel puţin 19 persoane au murit în aceste furtuni, care au început la sfârşitul lunii decembrie. Un băieţel de cinci ani este încă dispărut după ce a fost smuls din braţele mamei sale, după ce au rămas prinşi în timp ce mergeau la şcoală.

În California de Nord, podgoriile sunt sub apă. În Capitola, debarcaderul istoric a fost distrus, iar oraşul de pe plajă distrus. În valea Salinas, râul se ridică şi ameninţă faimoasa zonă agricolă a Californiei.

Preşedintele american Joe Biden a ordonat acum ajutor federal pentru Sacramento, Merced şi Santa Cruz.

Expert în climat la NASA, Kimberley Rain Miner, spune că provocarea cu atâtea furtuni uriaşe este că solul este deja saturat şi nu poate absorbi cantitatea de apă care cade rapid.

„Dacă nu reuşim să încetinim încălzirea atmosferei, ne putem aştepta să vedem din ce în ce mai multe evenimente extreme care se petrec din ce în ce mai frecvent”, a spus Miner pentru BBC, în timp ce supraveghea daunele provocate de furtuni pe o plajă din Ventura. "Şi asta este global. Asta nu este doar în California."

În California, toată lumea îşi urmăreşte telefoanele, aşteaptă să audă dacă ar trebui să evacueze şi se întrebă unde ar putea fi sigur să meargă dacă trebuie să părăsească oraşul.

Rita Bourbon a decis să nu aştepte. Chiar dacă este încrezătoare că locuinţa ei va supravieţui, nu vrea să retrăiască trauma unei alte alunecări de teren. Ea a ales să viziteze prietenii din Los Angeles în acest weekend.

„Nu vreau să trec printr-o altă alunecare de noroi”, a spus ea, adăugând că ar fi o „epavă nervoasă” dacă ar rămâne. "Aud doar pârâul şi trosnirea bolovanilor. E mai bine pentru toată lumea dacă plec."

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.