Senatul american a confirmat în funcţii doi membri ai administraţiei lui Joe Biden, pe William Burns la conducerea Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) şi pe Xavier Becerra, primul hispanic care devine secretar al Sănătăţii în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

William Burns, în vârstă de 64 de ani, a fost confirmat în unanimitate de către senatori - un moment rar în Congres.

Un diplomat cu o carieră de 33 de ani, un fost număr doi la Departamentul de Stat şi un fost ambasador la Moscova, el are un profil atipic pentru acest post - nu este nici militar, nici politician şi nu provine din spionaj.

Noua directoare a serviciilor americane de informaţii (DNI) Avril Haines a salutat călduros confirmarea unui ”extraordinar agent al funcţiei publice, care şi-a consacrat o mare parte a vieţii servind Guvernul”. El a lucrat atât pentru guverne democrate, cât şi republicane.

În cadrul audierii sale în vederea confirmării, în ianuarie, William Burns a dat asigurări că dispune de o cunoaştere aprofundată a CIA, cu care s-a întâlnit adesea în cariera sa.

Artizanul unui dialog cu Teheranul, care a condus la Acodul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranan, el a îndemnat Statele Unite ”să facă totul pentru a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară”.

William Burns s-a retras în 2014, după care a preluat conducerea Fundaţiei Carnegie pentru Pace Internaţională, un cerc de reflecţie cu privire la relaţiile internaţionale, al cărei program de schimb cu o organizaţie chineză considerată un organ de propagandă a fost criticată de către unii senatori.

În cadrul audierii el sublia că atitudinea de ”predator” a Guvernului chinez reprezintă ”cea mai mare provocare geopolitică” a Statelor Unite.

În urma unui vot mai strâns, senatorii au confirmat joi - cu 50 de voturi la 49 - nominalizarea lui Xavier Becerra în funcţia de secretar al Sănătăţii, primul hispanic care ocupă acest post-cheie în plină pandemie covid-19, soldată cu peste 530.000 de morţi în America.

Ales peste 20 de ani în Camera Reprezentanţilor, iar apoi procuror general al Californiei, Xavier Becerra ”şi-a petrecut cariera luptând pentru a extinde accesul la sistemul de sănătate”, declara Joe Biden la anunţarea nominalizării, în decembrie.

Republicanii denunţă, în schimb, o lipsă de experienţă medicală şi îl consideră prea progresist.

Joe Biden a nominalizat mai mulţi hispanici în administraţia sa, şi anume pe Xavier Becerra, a cărui mamă este de origine mexicană, pe Alejandro Mayorkas, născut în Cuba, primul hispanic la conducerea Departamentului Securităţii Interne, şi pe Miguel Cardona, de origine portoricană, la conduerea Departamentului Educaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.