Şeful statului bulgar a cerut, sâmbătă, demisia Guvenului, căruia i-a denunţat "caracterul mafiot", după percheziţii fără precedent la sediul preşedinţiei ordonate de Parchet, instrumentalizate, potrivit lui Rumen Radev, de premier, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste percheziţii, care au avut loc joi, au determinat mii de oameni să iasă în stradă la Sofia, aceştia criticând justiţia că atacă anturajul şeful statului în locul oligarhilor.   

Sâmbătă, baraje rutiere au fost formate, blocând circulaţia pe axele majore din capitala Sofia. 

"Caracterul mafiot al Guvernului (conservator al lui Boiko Borissov) a determinat bulgarii de toate vârstele şi de toate orientările politice să ceară respectarea legii", a declarat preşedintele Rumen Radev, apropiat socialiştilor, într-un apel în faţa naţiunii, difuzat la televiziune.

"Singura soluţie este demisia Guvernului şi a procurorului general", a adăugat şeful statului, foarte critic cu premierul, care este apropiat de unii dintre oligarhi.         

"Un consens naţional anti-mafie s-a format. Europa nu are dreptul de a-şi întoarce privirea de la Bulgaria. Uniunea Europeană are nevoie de o Bulgarie democrată", a mai spus Radev. 

Doi consilieri ai preşedintelui au fost arestaţi joi la domiciliile lor şi birourile preşedinţiei au fost percheziţionate. Unul este acuzat de "trafic de influenţă" pentru că a fost intermediar între un om de afaceri şi preşedinte, altul pentru că şi-a însuşit informaţii de la serviciile de informaţii. 

Aceste percheziţii sunt interpretate de opoziţie drept o declaraţie de război împotriva preşedintelui.                

Manifestaţii spontane contra lui Borrisov au fost organizate vineri seară, la Sofia, în urma cărora au avut loc 18 arestări, patru răniţi între forţele de ordine şi doi în rândul contestatarilor, potrivit Guvernului şi presei.

La malul Mării Negre, sute de persoane au invadat, sâmbătă, o plajă privată, rezervată unui responsabil politic care îl susţine pe Borrisov, pentru a denunţa presupusa corupţie şi betonarea litoralului.           

Intrată în UE în 2007, Bulgaria este în mod regulat amintită în Mecanismul de Cooperare şi de Verificare (MCV) pentru ineficienţă în lupta contra corupţiei care plasează ţara de 7,1 milioane de locuitori pe ultimul loc în rândul celor 27 state membre. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.