Comisia Europeană (CE) a recomandat miercuri să se deschidă o procedură cu privire la deficit excesiv împotriva Italiei, din cauza enormei datorii italiene, care depăşeşte cu mult reglementările europene şi pe care coaliţia de extremă dreapta şi antisistem aflată la putere o poate agrava, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O procedură de deficit excesiv pe baza datoriei este justificată”, a anunţat comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice Pierre Moscovici.

”În loc să fie redusă, datoria publică a Italiei, care reprezintă o sarcină importantă pentru economie, a crescut din nou, de la 131 la 132% din Produsul Intern Brut (PIB)” în 2018, a subliniat el.

Potrivit CE, datoria italiană riscă să atingă un nou record - 132,2% din PIB în 2018, 133,7% din PIB în 2019 şi 135,7% din PIB în 2020, cu mult peste pragul de 60% stabilit prin reglementări europene.

Iar deficitul structural iralian urmează să se agraveze în 2018, în timp ce este necesară o îmbunătăţire sensibilă.

Deschiderea unei proceduri cu privire la un deficit excesiv urmează să devină efectivă abia la finalul unui proces compex, care necesită apropbarea celorlalte state membre. Ea poate conduce la sancţiuni de până la 0,2% din PIB-ul italian, adică în valoare de 3,5 miliarde de euro.

Un dialog este necesar să aibă loc de-acum între CE şi coaliţia populistă aflată la putere la Roma, din care fac parte Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) a lui Luigi Di Maio, care este măcinată de disensiuni pe tema atitudinii de adoptat faţă de Bruxelles.

Noul om puternic al Guvernului, Matteo Salvini, şi-a subliniat deja intenţia de a fi ”încăpăţânat” cu CE.

Guvernul italian a avut deja dificultăţi la sfârşitul lui 2018 cu Bruxellesul, care i-a respins proiectul de buget, considerat neconform reglementprilor europene.

Cele două părţi şi-au flexibilizat poziţii şi au ajuns la un compromis, oportun cu doar câteva luni înaintea alegerilor europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.