Brazilienii sunt aşteptaţi duminică la urne, pentru a-şi alege viitorul preşedinte, iar favorit în cursă este fostul căpitan de armată Jair Bolsonaro, extremist de dreapta, criticat pentru laudele aduse fostului regim dictatorial, dar care a promis că va pune capăt violenţelor şi corupţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Supranumit „Trump în variantă tropicală”, Bolsonaro a urcat şi mai mult în sondaje în ultima săptămână.

El se bazează pe furia publică stârnită de demascarea uneia dintre cele mai mari scheme de corupţie politică din lume. Partido dos Trabalhadores (PT), principalul opozant, este învinuit în acest caz, scrie Reuters.

Brazilia este împărţită, astfel, între costurile pe care le-ar presupune alegerea lui Bolsonaro, membru în congres care în repetate rânduri a lăudat regimul militar totalitar din anii 1964-1985 şi care acum promite să respecte idealuri democratice, conversie pe care mulţi o pun sub semnul întrebării.

Principalul rival al lui Bolsonaro este Fernando Haddad (PT), fost primar al oraşului São Paulo şi fost ministru al Educaţiei. El a fost desemnat candidat în locul lui Luiz Inacio Lula da Silva, condamnat pentru fapte de corupţie la 12 ani de închisoare, iar din luna aprilie execută pedeapsa.

Două sondaje publicate sâmbătă arată că Bolsonaro a urcat în ultimele două zile, cu 36%, faţă de Haddad, cu 22%.

Dacă niciun candidat nu va obţine majoritatea duminică, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 28 octombrie.

Secţiile de vot au fost deschise la ora locală 08.00 şi vor fi închise la ora locală 17.00. Rezultatele preliminare vor fi anunţate la ora 19.00, iar cele finale la scurt timp după, pentru că în Brazilia este folosit un sistem de vot electronic.

În Brazilia, 147 de milioane de persoane au drept de vot. Ele vor alege preşedintele, toţi cei 513 membri ai camerei inferioare a Congresului, două treimi din Senatul care are 81 de membri şi guvernatori pentru toate cele 27 de state.

Aproximativ două treimi din electorat sunt concentrate în sud şi sud-est, unde se află şi cele mai importante oraşe - São Paulo şi Rio de Janeiro - şi unde Bolsonaro conduce detaşat.

Un sfert dintre votanţi se află în nord-estul mai puţin dezvoltat al ţării, unde PT a obţinut mereu majoritatea sufragiilor.

Bolsonaro este susţinut de un grup de generali în rezervă care au criticat guvernările PT dintre 2003 şi 2016 şi au susţinut public intervenţia militară în cazul în care corupţia continuă.

În vârstă de 63 de ani, Bolsonaro s-a remarcat prin declaraţii rasiste, sexiste şi homofobe, care au dus la numeroase proteste şi a fost dat în judecată pentru discriminare şi incitare la viol.

El se vede ca o versiune braziliană a preşedintelui american Donald Trump şi consideră drept „fake news” acuzaţiile ce i-au fost aduse.

De cealaltă parte, Haddad, în vârstă de 55 de ani, se prezintă ca moderat, conservator din punct de vedere fiscal. El şi-a petrecut ultima zi de campanie încercând să îi convingă pe votanţii din statul Bahia, aflat în nord-estul Braziliei, să îl aleagă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.