Noul premier britanic Boris Johnson a suferit prima sa înfrângere la urne, o înfrângere a partidului său într-un scrutin parţial care i-a slăbit majoritatea parlamentară la doar un vot şi care-i complică strategia Brexitului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Conservator, aflat la putere, a cărui conducere Boris Johnson a preluat-o săptămâna trecută, a pierdur un mandat în circumscripţia Brecon şi Radnorshire, în Ţara Galilor (vest), în favoarea unei candidate proeuropene, potrivit rezultatelor oficiale anunţate vineri.

Această înfrângere fragilizează noul Guvern, care tocmai a anunţat dublarea bugetului anual consacrat pregătirilor unui Brexit fără acord (”no deal”), alocând fonduri suplomentare în valoare de 2,1 miliarde de lire sterline (2,13 miliarde de euro).

Aceşti  vor folosi atât la ”accelerarea pregătirilor la frontieră, susţinerea pregătirilor întreprinderilor şi asigurarea aprovizionării cu medicamente esenţiale”, cât şi la lansarea unei noi campanii de comunicare cu privire la Brexit, a precizat Ministerul Finanţelor.

În total, 6,3 miliarde de liere sterline (6,9 miliarde de euro) urmează să fie alocate în vederea pregătirii Brexitului, dintre care 4,2 miliarde anul acesta.

Liberal-democrata Jane Dodds, care a avertizat împotriva unui plan al unui Brexit ”fără acord” ce-i va afecta pe fermierii galezi, a obţinut o victorie în alegerile parţiale de la Brecon.

GĂSIREA LUI JOHNSON ”ORIUNDE S-AR ASCUNDE”

”Prima mea acţiune ca deputată, când voi veni la Westminster, va fi să-l găsesc pe Boris Johnson oriunde s-ar ascunde şi să-i spun sus şi tare: nu te mai juca cu viitorul comunităţilor noastre şi îndepărtează Brexitul fără acord”, a declarat Dodds după victoria sa.

Alegerile parţiale de joi au loc în urma destituirii deputatului conservator Chris Davies, declanşată de către alegători - aşa cum permite o procedură introdusă în 2015 de către fostul premier conservator David Cameron.

Alegătorii l-au sancţionat pe Chris Davies în urma condamnării acestuia cu privire la false declaraţii de cheltuieli.

Apreciind că a comis o eroare, Chris Davies a candidat din nou. El a fost învins de rivala sa Jane Dodd cu 13.826 de voturi la 12.401.

Partidul Brexitului a obţinut, la rândul său, 3.331 de voturi, iar Partidul Laburist s-a clasat al patrulea cu 1.680 de voturi.

Circumscripţia Brecon şi Radnorshire a votat în proporţie de 52% în favoarea divorţului cu UE în referendumul Brexitului în 2016. Johnson este unul dintre marii artizani ai acestei victorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.