Premierul britanic Boris Johnson se duce luni la Luxemburg pentru a discuta despre Brexit cu preşedintele Comisiei Eurpene Jean-Claude Juncker, au anunţat vineri Downing Street şi CE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre prima întâlnire între cei doi lideri de la instalarea la putere a lui Boris Johnson, la sfârşitul lui iulie.

Această masă de lucru a fost organizată de ”comun acord”, a precizat la Bruxelles o purtătoare de cuvânt CE, Natasha Bertaud.

Ea intervine în contextul în care premierul conservator încearcă să ajungă la un compromis cu UE înaintea dateo prevăzute a Brexitului - 31 octombrie.

Boris Johnson se va întâlni, de asemenea, cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Joi, negociatorul-şef al Brexitului din partea UE Michel Barnier a apreciat că Uniunea ”nu are motive” să fie optimistă cu privire la şansele de a ajunge la un acord de divorţ înaintea summitului european de la 17-18 octombrie.

UE şi Regatul Unit nu reuşesc să se înţeleagă asupra felului în care să evite o reuimpunere după Brexit a unei frontiere fizice între Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Londra respinge soluţia ”plasei de siguranţă” (”backstop” în engleză), de neevitat în ochii Bruxellesului, din cauza lipsei unei alternative credibile.

Această măsură prevede ca regatul Unit să rămâne în întregime într-un ”teritoru vamal unic” cu UE, în cazul în care nu se ajunge la o soluţie mai bună la finalul perioadei de tranziţie.

Pe piaţa de schimb, lira sterlină s-a apreciat vineri cu 1% faţă de dolar. Această apreciere se explică, potrivit unui analist, prin faptul că ”investitorii sunt mai puţin îngroziţi de posibilitatea unui Brexit fără acord”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.