Premierul britanic Boris Johnson provoacă o nouă polemică, după ce a salutat decizia lui Margaret Thatcher de a închide minele de cărbune britanice în anii '80, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mulţumită lui Margaret Thatcher, care a închis un mare număr de mine de cărbune în întreaga ţară, am început devreme şi ne îndepărtăm acum rapid de cărbune”, a declarat Johnson în timpul unei vizite într-un parc eolian, joi, în Scoţia.

Premierul a chicotit făcând aceste declaraţii, care au declanşat o polemică şi au provocat un val de indignare.

Minele de cărbune - care au reprezentat odinioară cel mai important sector industrial al Regatului Unit - sunt legate intim de istoria economică şi socială a regatului  şi au devenit în anii '80, simbolul opoziţiei faţă de ultraliberalismul premierului vremii.

Închiderea minelor a condus atunci la greve dure şi la violenţe.

În prezent, numeroase zone miniere au rămas sinistrate şi înregistrează un şomaj mare.

Declaraţiile lui Boris Johnson au fost denunţate drept ”ruşinoase” de către liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer.

”Ştergând cu o glumă repercusiunile devastatoare (ale închiderii minelor), el arată cât este de deconectat de muncitori”, a denunţat Starmer.

Partidul Laburist i-a cerut premierului conservator săprezinte scuze.

DECLARAŢII ”GROSOLANE ŞI LIPSITE DE SENSIBILITATE”

Premierii scoţian Nicola Sturgeon şi galez Mark Drakeford au denunţat, la rândul lor, declaraţii ”grosolane şi lipsite de sensibilitate”.

”Vieţi şi comunităţi întregi în Scoţia au fost aneantizate de distrugerea industriei cărbunelui de către Thatcher”, care nu aveau absolut nimic a face cu vreo grijă faţă de planetă, a denunţat Nicola Sturgeon.

Ultimele mine de cărbune au fost închise în 2015, în regatul Unit, cu excepţia unor instalaţii mici.

Declaraţiile lui Boris Johnson sunt cu atât mai criticate, cu cât Partidul său Conservator a câştigat teren, în ultimele alegeri legislative - în baza unui program în favoarea Brexitului şi unor promisiuni de reechilibrare economică - în regiunile dezindustrializate din nordul Angliei, în mod tradiţional laburiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.