Premierul britanic Boris Johnson a trecut duminică în ofensivă în vederea Brexitului, promiţând să-l pună în aplicare cu orice preţ la 31 octombrie, înainte de deschiderea Congresului anual al Partidului său Conservator, la Manchester (nord-vest), în plin haos politic în Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul în care disensiunile pe tema ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) sunt în toi, Boris Johnson a apreciat într-un interviu acordat BBC că ”cel mai bun mijloc de a le pune capăt este realizarea Brexitului la 31 octombrie şi permiterea aceastei ţări să meargă înainte”.

Plebiscitat de baza partidului, Boris Johnson a ajuns la putere la sfâşitul lui iulie angajându-se să pună în aplicare Brexitul, aprobat prin vot de aproape 52% dintre britanii care au participat la referendumul din 2016, inclusiv fără acord (”no deal”) de divorţ cu UE, menit să atenueze şocul asupra economiei ţării.

Şeful Guvernului nu dă înapoi, în pofida faptului că strategia sa a fost până în prezent respinsă în mod sistematic în Parlament. El a angajat un război deschis cu deputaţii, pe care-i opune ”poporului”, al cărui apărător se vrea, fără să ezite să recurgă la o retorică provocatoare.

”Partidul Conservator ar trebui să afişeze o poziţie agresivă şi unită în Brexit”, în următoarele patru zile ale Congresului, a declarat pentru AFP Constantine Fraser, un analist de la cabinetul de studii TS Lombard.

”EXACERBAREA CONFRUNTĂRII”

Politica pârjolirii pământului a lui Boris Johnson a avut, până acum, un efect de buemerang.

A suspendat Parlamentul? Deputaţii au adoptat prin vot, de urgenţă, o lege care-l obligă să ceară Bruxellesului o amânare a Brexitului în cazul unui ”no deal” - ceea ce el exclude, acuzându-i de ”predare”. Ei au obţinut, după aceea, de la Curtea Supremă, să se întrunească din nou.

A exclus din Partidul Conservator 21 de deputaţi rebeli, chit că şi-a sabotat propria majoritate, după care a cerut alegeri legislative anticipate, pentru a-şi împrospăta poziţia? Deputaţii i s-au opus, preferând ca scrutinul să aibă loc după îndepărtarea efectivă a eventualităţii unui ”no deal”.

”Sabotaj”, ”trădare, ”capitulare” - Boris Johnson a fost puternic criticat săptămâna aceasta din cauza faptului că a recurs la un vocabular adesea belicos în Camera Comunelor, acuzat de deputaţi că pune gaz pe foc şi alimentează ameninţări proferate împotriva lor.

”Cred că toată lumea ar trebui să se calmeze”, a îndemnat el la BBC, apreciind că el însuşi a fost ”un model de reţinere”. El şi-a acuzat adversarii că vor să-şi ascundă intenţiile - împiedicarea Brexitului - în spatele ”unui mare nor de indignare”.

El a dat de asemenea asigurări că are ”bune şanse” să încheie un acord al divorţului, în timp ce discuţiile cu Bruxellesul trenează.

Boris Johnson ”şi-a plasat credibilitatea într-o ieşire din UE la 31 octombrie şi este foarte dificil de văzut cum o va face. Răspunsul său va fi, deci, să se bată (...) şi să exacerbeze confruntarea”, preconizează Constantine Fraser.

STRATEGIE PROFITABILĂ

”Ceea ce încearcă el să facă este să maximizeze susţinerea alegătorilor care susţin «Leave» (plecarea din UE)”, a declarat pentru AFP Chris Curtis, directorul de cercetare politică la Institutul YouGov.

Strategia pare să dea roade. Două sondaje publicate de YouGov şi Opinium săptămâna aceasta îi crediteazăpe conservatori cu 11 şi 12 puncte procentuale în faţa Laburiştilor, principalul partid din opoziţie.

Într-un simbol al înfruntării politice, Boris Johnson ar urma să nu se prezinte miercuri la tradiţionala sesiune de interpelare a premierului în Camera Comunelor şi să susţină, în schimb, discursul de închidere a Congresului.

Acesta este un afront la adresa deputaţilor, care au refuzat să le acorde conservatorilor o scurtă pauză care să le permită să asiste la Congres, aşa cum vrea tradiţia.

”Aceasta va fi ocazia cimentării unei campanii electorale”, declarăpentru AFP Oliver Patel, de la University College din Londra.

La fel ca mulţi alţi observatori ai politicii britanice, el apreciază de neocolit alegeri în viitoarele luni, în vederea unei ieşiri din impas.

Duminică, Boris Johnson a promis o anvelopă de 13 miliarde de lire sterline (14,6 miliarde de euro) în vederea construirii sau renovării a 40 de spitale.

Liderului conservator are un nou ghimpe în picior.

El riscă să fie anchetat penal, din cauza legăturilor sale cu o femeie de afaceri americană, Jennifer Arcuri, care a beneficiat de fonduri publice pe vremea când era primar al Londrei.

Sunday Times dezvăluie că ei aveau o legătură şi că el nu a declarat potenţiale conflicte de interese.

”Totul s-a făcut aşa cum trebuie”, a replicat Johnson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.