Boris Johnson le prescrie o cură de slăbire compatrioţilor săi, pentru a lupta mai bine împotriva efectelor crizei sanitare covid-19, iar Guvernul a anunţat luni un amplu plan detaliat în lupta împotriva obezităţii în Regatul Unit - prin care interzice publicitatea la junk-food, impune detalierea caloriilor în meniuri şi impune prescrierea medicală a plimbatului cu bicicleta, între altele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul Johnson a lansat luni acest amplu plan de luptă împotriva obezităţii, după ce un studiu a relevat obezitatea drept un factor agravant al covid-19.

”Ştim că obezitatea sporeşte riscul unor boli grave şi al morţii din cauza (noului) coronavirus. Era, aşadar, vital să luăm măsuri pentru a ameliora sănătatea naţiunii noastre şi a proteja NHS (sistemul public de sănătate)”, subliniază ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock.

Un studiu realizat de agenţia sanitară britanică şi prezentat în weekend arată că persoanele obeze prezintă un risc cu 40% mai mare de a muri din cauza covid-19.

Campania - intitulată ”O sănătate mai bună” (”Better Health”) - prevede interzierea publicităţii la televiziune şi online a junk-food-ului până la ora 21.00, ”când copiii sunt mai susceptibili să fie expuşi”.

Restaurantele şi lanţurile de vânzare de mâncare pentru acasă cu peste 250 de angajaţi urmează să fie obligate să prezinte în mod public numărul de calorii din meniurile lor.

Supermarketurile urmează să fie obligate să pună capăt promoţiilor la produse alimentare de proastă calitate. Ele vor avea ”interdicţia de a plasa articole în amplasamente-cheie în magazine, de exemplu în faţa caselor de marcat sau la intrare”.

În afară de o extindere a filialelor NHS consacrate slăbirii, medicii generalişti urmează să fie încurajaţi să le prescrie prescrie pacienţilor exerciţii fizice.

”TAXE PE PĂCATELE NOASTRE”

”Slăbitul este dificil, dar prin câteva mici schimbări, putem cu toţii să ne simţim mai uşori şi mai sănătoşi”, insistă Boris Johnson.

Spitalizat el însuşi la terapie intensivă după ce a contractat noul coronavirus, Johnson a imputat în mai multe rânduri severitatea simpromelor sale, între altele, greutăţii sale.

Acest plan constituie un viraj la 180 de grade al fostului primar al Londrei.

El s-a declarat anterior împotriva ”taxelor asupra păcatelor noastre” şi unei abordări ”maternaliste” a statului.

În urmă cu peste un an, liderul conservator s-a angajat să revină asupra impunerii unor taxe băuturilor dulci, care au intrat în vigoare în aprilie 2018. Acestea vizau o reducere a consumului de zahăr în rândul celor mai tineri.

Regatul Unit şi-a stabilit ca obiectiv să reducă la jumătate obezitatea infantilă până în 2030.

Un copil din trei este supraponderal sau obez la terminarea şcolii primare - adică în intervalul de vârstă de 10-11 ani.

În decurs de 30 de ani, nivelul obezităţii infantile s-a dublat în regat.

Aproape două treimi (63%) dintre adulţi depăşesc, la rândul lor, o greutate considerată sănătoasă - 36% sunt supraponderali, iar 28% sunt obezi, potrivit unor date guvernamentale.

Într-un raport prezentat în toamnă, medicul-şef al Sănătăţii Publice britanice Sally Davies propunea interzicerea mâncatului în transportul în comun, cu scopul de a se pune caăt ”culturii gustării”, foarte răspândită în regat.

Guvernul nu a prezentat detalii cu prvire la finanţarea acestui plan.

Cotidianul The Gardian evaluează costul acestor măsuri la zece milioane de lire sterline (11 milioane de euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.