Premierul britanic Boris Johnson dă asigurări marţi că vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford este ”sigur” şi ”extrem” de eficient, după ce mai multe state membre UE au suspendat vaccinarea cu acest vaccin, îngrijorate de eventuale efecte secundare grave, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest vaccin este sigur şi funţcionează extrem de bine”, dă asigurări liderul conservator în cotidianul The Times, subliniind că acesta este totodată ”relativ uşor de distribuit” şi ”răspândit la un preţ bun”.

El consideră că nu există ”absolut niciun motiv” să se oprească vaccinarea cu acest vaccin.

Vaccinul dezvoltat de grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford este unul dintre cele două vaccinuri, alături de cel al alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech, administrate în prezent în cadrul campaniei de vaccinare în masă din Regatul Unit, unde aproape 24,5 milioane de doze au fost administrate de la începutul lui decembrie.

Experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) analizează marţi siguranţa acestui vaccin.

Aproximativ 12 state - inclusiv Italia, Germania şi Franţa - au suspendat din precauţie administrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford, în urma semnalării unor efecte secundare ”posibile”, însă nedovedite în acest stadiu, şi anume probleme grave sangvine la persoane vaccinate - dificultăţi de coalgulare sau formarea unor cheaguri de sânge.

Însă OMS, care se află în prima linie a luptei la nivel internaţional împotriva pandemiei covid-19, preconizează continuarea vaccinării cu vaccinul AstraZeneca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.