Premierul britanic Boris Johnson avertizează Moscova împotriva ”greşelii tragice” pe care ar constitui-o orice ”aventurism militar” la frontierele Ucrainei sau Poloniei, într-un context tot mai tensionat în regiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este necesar să ne asigurăm că toată lumea înţelege că costul calculelor greşite la frontiere, atât cu Ucrana, cât şi cu Polonia, va fi enorm”, a avertizat miercuri, în Parlament, Boris Johnson.

”Cred că ar fi o greşeală tragică ca Kremlinul să gândească că este ceva de câştigat din aventurismul militar”, a apreciat el.

Situaţia în regiune este foarte tensionată după anexarea în 2014 de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea.

De peste şapte ani, Ucrana se află în război cu separatişti proruşi regiunea Donbas (est).

Tensiunile au crescut cu un nivel în ultimele zile, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o recentă desfăşurare de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina.

Polonia se confruntă, la rândul său, cu un aflux de migranţi la frontiera cu Belarusul.

Varşovia acuză Moscova de faptul că este adevăratul comanditar al acestei crize a migraţiei, pe fondul unor tensiuni ruso-occidentale, însă Rusia respinge aceste acuzaţii.

UE, care a fost destabilizată în a doua jumătate a deceniului 2010 de un aflux de migranţi fără precedent, acuză puterea belarusă de orchestrarea actualei crize, cu scopul de a se răbuna împotriva unor sancţiuni pe care i le-a impus Occidentul în urma unei reprimări fără precedent a opoziţiei.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care denunţă acuzaţiile europene şi respinge orice responsabilitate în această criză, a dat asigurări luni că acţionează în vederea unei repatrieri a migranţilor, majoritatea originari din Orientul Mijlociu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.