Premierul britanic Boris Johnson a dat undă verde publicării unui foarte aşteptat raport sensibil cu privire la un posibil amestec rus în politica britanică, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întocmit de către Comisia parlamentară însărcinată cu Informaţiile şi Securitatea (ISC), acest raport - de 50 de pagini - vizează activităţi ale Rusiei, inclusiv un posibil amestec în referendumul Brexitului din 2016, în care tabăra ”Leave” a obţinut o victorie prin votul a aproape 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne.

Însă Comisia a fost dizolvată înainte de alegerile legislative anticipate de joi, iar raportul poate fi publicat abia după ce comisia este refăcută, ceea ce ar putea dura mai multe săptămâni.

Membrii Comisiei sunt aleşi de către premier împreună cu liderul opoziţiei laburiste - o alegere care este supusă apoi votului Parlamentului.

Comisia şi-a lansat ancheta în noiembrie 2017 şi i-a prezentat raportul premierului la jumătatea lui octombrie, potrivit fostului său preşedinte, Dominic Grieve.

La începutul lui noiembrie, Guvernului i s-a reporşat faptul că nu a vrut să publice acest raport înaintea alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie şi că a invocat probleme de securitate naţională.

Publicarea acestui raport ”nu va aduce atingere organismelor care ne protejează securitatea naţională”, a dat asigurări luni purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.

Ancheta ISC viza să răspundă unor îngrijorări cu privire la un amestec rus în alegerile americane din 2016 şi la impactul unor campanii de dezinformare provenind din Rusia.

Ea menţiona, de asemenea, otrăvirea unui fost dublu agent rus, Serghei Skripal, în oraşul britanic Salisbury (sud-evest), pe care Londra o atribuie Moscovei.

Rusia a dezminţit orice implicare, însă dosarul a condus la un val de expulzări încrucişate de diplomaţi între Londra şi aliaţii săi, pe de o parte, şi Moscova, pe de ată parte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.