Premierul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri ridicarea - săptămâna viitoare - în Anglia a celei maii mari părţi a restricţiilor anticovid impuse în lupta împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2 şi preconizează - în martie - o renunţare la plasarea în carantină a cazurilor pozitive covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începân de joi, 27 ianuarie, purtarea măştii de protecţie nu va mai fi obligatorie din punct de vedere legal, munca la distanţă nu va mai fi recomandată în mod oficial, iar un certificat sanitar nu va mai fi impus în vederea obşinerii unui acces în cluburi de noapte şi la anumite adunări mari, a anunţat în Parlament Boris Johnson.

”Având în vedere că covid(-19) devine (o boală) endemică, trebuie să înlocuim obligaţile legale cu sfaturi şi recomandări”, a pledat liderul conservator.

El a anunţat că nu intenţionează că prelugească reglementări care impun izolarea în carantină a cazurlor pozitive de covid-19 atnci când acestea urmează să expire, la 24 martie.

Această dată dată ar putea fi devansată.

”Noi nu obligăm legal oamenii să se izoleze dacă au gripă”, a explicat Johnson.

Peste 152.000 de oameni au murit în Regatul Unit din cauza covid-19.

Ultimele date disponibile arată o scădere cu aproape 40% a bilanţului săptămânal al cazurilor de covid-19, iar numărul bolnavilor de covid-19 spitalizaţi s-a stabilizat.

Numărul bolnavilor de covid-19 internaţi la terapie intensivă rămâne slab în timpul valului omucron şi scade la rândul său.

Această relaxare a măsurilor considerate liberticide de către o parte a majorităţii conservatoare intervine mai devreme decât se aştepta - dispozitivul anticovid urma să fie revizuit la 26 ianuarie - şi în timpul unei crize fără precedent a lui Boris Johnson, împotmolit în scandalul petrecerilor de la sediul Guvernului, pe Downing Street, în timpul carantinei.

În Regatul Unit, fiecare provincie britanică îşi decide politica în domenuil sănătăţii.

Guvernul separatist scoţian a anunţat marţi ridicarea - începând de luni - a celei mai mari părţi a restricţiilor, redeschiderea  discotecilor şi eliminarea limitării reununilor afară la persoane din trei gospodării.

El recomandă munca la distanţă.

Guvernul Ţării Galilor a anunţat, la rândul său, săptămâna trecută, o ridicare treptată a restricţiilor impuse împotriva noului coronavrus.

Ţata Galilor a atins vârful valului omicron, iar numărul cazurlor continuă să scadă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.