Secretarul de Stat american Antony Blinken i-a sunat marţi pe liderii Azerbaidjanului şi Armeniei şi i-a îndemnat să ajungă la o soluţie paşnică, în urma celor mai grave confrunătri armate între cele două ţări vecine din Caucaz de la Războiul armeano-azer din 2020, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Antony Blinken i-a sunat pe liderii celor două ţări în timpul unei vizite în statul Indiana, în nordul Statelor Unite.

El le-a transmis că Statele Unite urmează să exercite presiuni în vederea unei opriri imediate a confrunătrilor armate şi unui acord de pace între Armenia şi Azerbaidjan”, anunţă un purtător de cuvţnt al Departamentului de Stat american Ned Price.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a îndemnat marţi la o oprire a ostilităţilor şi a efectuat o mediere între cele două ţări inamice, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

”Este imperativ ca ostilităţile să înceteze şi să aibă loc o revenire la masa negocierilor (...). Preşedintele (Consiliului European) Charles Michel ia contact cu liderii celor două ţări, iar eu discut azi cu miniştrii de Externe respectivi”, a anunţat el într-un comunicat.

Franţa urmează să sesizeze Consiliul de Securitate al ONU, în urma acestor noi confruntări armate, soldate cu moartea a cel puţin 49 de militari armeni, a anunţat marţi Palatul Élysée.

”Franţa va prezenta situaţia în Consiliul de Securitate al ONU, căruia-i asigură în prezent preşedinţia”, a anunţat preşedinţia franceză în urma unei convorbiri la telefon între preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul armean Nikol Paşinian.

Rusia a anunţat că a negociat un armistiţiu, care a intrat în vigoare marţi dimineaţa, care să pună capăt confruntărilor militare sângeroase din noaptea de luni spre marţi.

”Aşteptăm ca acordul încheiat în urma unei medieri ruse privind un armistiţiu, începând de la ora (Rusiei) 9.00 (şi ora României), să fie respectat în întregime”, a anunţat într-un comunicat diplomaţia rusă, care s-a declarat ”extrem de îngrijorată de o degradare clară a situaţiei”.

”Îndemnăm părţile să se abţină de la orice nouă escaladare, să dea dovadă de reţinere”, subliniază în acest comunicat Ministerul rus de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.