Secretarul de Stat american Antony Blinken l-a ”îndemnat” marţi pe omologul său rus Serghei Lavrov la o ”dezescaladare imediată şi la retragerea” trupelor ruse de la frontiera Ucrainei, anunţă într-un comunicat Departamentul de Stat, în urma unei convorbiri la telefon a celor doi şefi ai diplomaţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretarul de Stat a subliniat voinţa Statelor Unite, în mod bilateral, cu aliaţii ţi partenerii noltri, de a continua un dialog substanţial cu Rusia cu privire la îngrijorări reciproce privind securitatea”, anunţă dplomaţia americană.

”El a subliniat că nouă invazie a Ucrainei va declanţa consecinţe rapide şi grave”.

El a ”îndemnat Rusia la o dezescaladare imediatăşi la o retregare a trupelor şi echipamentului de la frontiera Ucrainei”, anunţă Departamentul de Stat.

Blinken a ”îndemnat Rusia să intre pe calea diplomatică” şi nu a conflictului.

Statele Unite acuză Kremlinul de pregătirea unei invazii a Ucrainei, o ţară sfâşiată din 2014 de un război civil în Donbas (est) între forţe ucrainene şi separatişti proruşi susţinuţi de Moscova.

Rusia dezminte orice plan în acest sens, însă condiţionează o dezescaladare de garanţii ale securităţii ruse.

Această convorbire la telefon este prima convorbire între cele două puteri rivale, după ce Statele Unite şi NATO au trimis Moscovei, săptămâna trecută, răspunsul lor în scris la revendicările ruse, de asemenea prezentate în scris, la jumătatea lui decembrie, de către Kremlin.

Rusia cere garanţii juridice prin care Ucraina şi alte ţări din vecinătatea sa nu adere niciodată la NATO.

Occidentul şi-a accelerat pregătirea unor sancţiuni economice, cu scopul de a descuraja orice agresiune a Moscovei.

Statele Unite şi Regatul Unit - unul dintre terenurile de investiţii favorite ale celor mai bogaţi ruşi - au anunţat luni că vor să sancţioneze financiar apropiaţi ai Kremlinului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.